Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország akadályozta meg az EU egységes fellépését az orosz erőszakkal szemben


Az Európai Unió elítélte volna, hogy az orosz rendvédelmi szervek erőszakkal próbálnak véget vetni az országszerte zajló tüntetéseknek. A nyilatkozatot csak 26 ország írta alá, így nincs meg a teljes egység. A kimaradó tagállam Magyarország.

Az Európai Unió egységesen ítélte volna el az orosz hatóságok tüntetésekre adott erőszakos fellépését. A tüntetéshullám azért indult, mert az orosz hatóságok letartóztatták Alekszander Navalnij ellenzéki politikust.

Ha meglett volna a teljes egység, az EU napirendre vehette volna kérdést az EBESZ állandó tanácsának mai ülésén, tudta meg a Szabad Európa. Mivel ez a kezdeményezés meghiúsulni látszik, a témát ezért az Egyesült Államok fogja felhozni a bécsi megbeszélésen.

A Szabad Európa birtokába került az a levél, melynek tartalmát csak 26 tagország fogadta el. A nyilatkozat elítéli az Oroszország-szerte zajló békés tüntetésekre adott erőszakos választ. A 26 tagország szerint a tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet, a több mint 3800 ember – köztük újságírók – letartóztatása több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését.

A tagországok felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamint Alkeszander Navalnijt.

Íme a nyilatkozat kiszivárgott teljes szövege:

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország gáncsol el egy közös EU-s állásfoglalást. 2019-ben Magyarország már előre jelezte, hogy nem fognak támogatni semmilyen olyan állásfoglalást, amely a Ciszjordániában létesített izraeli telepeket kritizálja. Valamint megvétózta azt is, hogy az EU elítélje az Egyesült Államokat, amiért az elismerte a többség szerint illegális telepeket. A Times of Israel akkor azt írta, hogy Magyarország akadályozta meg azt is, hogy azzal kapcsolatban közös elítélő nyilatkoztat születhessen, hogy a Trump kormány elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Szintén Magyarország tett keresztbe akkor is, amikor az EU el akarta ítélni Törökország szíriai hadjáratát. Akkor a török offenzívát főleg azért kritizálták, mert az részben a helyi kurdok ellen irányult. Magyarország akkor formálisan nem vétózott, de mégis akadályozta az állásfoglalás elfogadását, mivel érvelésük szerint a török offenzíva azt segítette elő, hogy a menekültek a „saját hazájukba” térhessenek vissza.

Nemrég egyébként az EP-ben is inkább tartózkodtak a fideszes EP-képviselők, amikor elítélő állásfoglalást akart elfogadni az Európai Parlament egy kurd politikus, Selahattin Demirtas törökországi bebörtönzésével kapcsolatban. Érdekes módon az EP-ben még 2019-ben a fideszes képviselők is megszavazták Törökország elítélését a szíriai beavatkozás miatt. Hasonló módon megszavazták azt az EP-állásfoglalást is nemrég, amelyben új szankciók bevezetését sürgette az EU Oroszország ellen a Navalnij-ügy miatt.

Lengyelországgal és Bulgáriával együtt Magyarország is nemmel szavazott a „Az elnökség következtetései a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó cselekvési tervről (Gender Action Plan - GAP) III 2021-2025” uniós dokumentum elfogadásáról, mivel abban szerepeltek a gender és az LMBTQ kifejezések is. Ezek a szavak egyébként is jellemzően vörös posztót jelentenek a magyar kormánynak, ezen szavak miatt nem ratifikálják az isztambuli egyezményt sem.

Nem vétóval, de volt már egyéb példa is, hogy meglepetésszerűen szívességet tett Magyarország Oroszországnak. 2018-ban őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt egy tököli fegyverraktárnál. Az Egyesült Államok kérte, hogy Magyarország adja ki a fegyverkereskedőket. A két férfire az USA-ban akár életfogytiglan is várhatott volna, de végül a magyar kormány inkább Moszkvának adta ki a fegyverkereskedőket, akiket Oroszországban egyszerűen elengedtek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG