Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar külügy: Nem tekinthető politikai beavatkozásnak Potápi ukrajnai útja


Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Egán Ede Szakképzési Centrum ünnepélyes tanévnyitóján a kárpátaljai Tiszapéterfalván a református templomban 2020. október 8-án.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Egán Ede Szakképzési Centrum ünnepélyes tanévnyitóján a kárpátaljai Tiszapéterfalván a református templomban 2020. október 8-án.

Ukrajna számon kérte Magyarországon, amiért Potápi Árpád János államtitkár arra buzdította Kárpátalján a magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak az önkormányzati választásokon. A magyar külügy szerint azonban ez nem tekinthető politikai beavatkozásnak.

Reagált a magyar külügy arra, hogy az ukrán külügy „politikai agitációval” vádolt meg egy magyar államtitkárt, amiért Kárpátalján járva arra biztatta a helyi magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak a közelgő ukrajnai önkormányzati választásokon.

„Az ukrán külügyminisztérium hivatalos úton is küldött jegyzéket Potápi Árpád János államtitkár úr látogatásával kapcsolatosan. A jegyzékben megfogalmazott ukrán értékeléssel nem értünk egyet, mivel Államtitkár úr kárpátaljai látogatása nem tekinthető politikai beavatkozásnak, ezzel szemben alkotmányos kötelezettségének tett eleget” – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium reakciójában.

„Potápi nem a választás miatt utazott ki”

„Alaptörvényünk szerint Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, szülőföldön való boldogulásukat. Ez mindannyiunkat kötelez” – írja állásfoglalásában a magyar külügyi tárca, hozzátéve, hogy Potápi Árpád János nem a választások miatt járt Kárpátalján, hanem „rendszeres látogatásainak részeként”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint az államtitkár a magyar kormány gazdaságfejlesztési, iskolafejlesztési, kulturális és egészségügyi programjai miatt utazott Kárpátaljára. A külügy szerint ezek a fejlesztési programok minden helyi lakosnak jók, nem csak a magyaroknak.

Nem akarnak beleszólni a választás eredményébe

„Azt pedig természetesnek tekintjük, hogy a magyar közösség tagjait a választáson való részvételre buzdítjuk, hogy legyen befolyásuk saját jövőjük, a közösségük, a lakóhelyük, otthonuk szempontjából fontos döntésekre, és ennek érdekében szavazatukkal is segítsék az erős magyar képviselet megteremtését a helyi és területi önkormányzatokban” – írja a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában.

A minisztérium szerint úgy kell tekinteni a helyi magyarokra, mint akik hidat teremtenek az ukrán és a magyar nemzet között, ezért Ukrajna érdeke is, hogy a kárpátaljai magyar közösség erős legyen. „Természetesen minden ország esetében, így Ukrajna esetében is a választási eredményeket, az ott élők döntését tiszteletben tartjuk” – zárul a külügy levele.

Egy civil szervezet tett panaszt a magyar államtitkárra

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nemrég Kárpátalján járt, ahol arra biztatta a helyi magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre a közelgő önkormányzati választásokon. Ez az ukrán fél szerint beavatkozás az ország belügyeibe.

Az ukrán külügyminisztérium azt mondta, remélik, a magyar fél felhagy azzal, hogy „Ukrajna vagy bármelyik másik szuverén állam törvényeivel ellentétesen cselekedjen." A minisztériumhoz október 19-én érkezett panasz az Opor civil szervezettől, amely reagálást kért a Kárpátalján történtekre.

Azért tettek panaszt a magyar államtitkárral szemben, mert arra buzdította a helyi magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak. Potápi Árpád János később az MTI-nek nyilatkozva is nagyon fontosnak nevezte, hogy "az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.”

XS
SM
MD
LG