Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar mentőakció Afganisztánban: nem mondják el, hány embert kell kihozni


Tálib harcosok Kabulban, 2021. augusztus 18-án
Tálib harcosok Kabulban, 2021. augusztus 18-án

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Létszámot nem említett, csak annyit, hogy senkit sem hagynak ott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindeközben szabadságon van.

Magyar Levente budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak segítséget nyújtó, például tolmácsoló afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Szerinte néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – fogalmazott az államtitkár, aki két napja még azt mondta, hogy nincs magyar állampolgár az országban.

Az államtitkár biztonsági okokból nem árulta el, hány Afganisztánban lévő magyarról tudnak, csak annyit közölt, hogy egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének, és kimenekítésük után beszámolnak majd az akcióról.

Magyar Levente megerősítette, hogy huszonhat ember hazahozatala már biztosított, belátható időn belül Európában lesznek. Ők azok, akik a holland nagykövetséget védték Kabulban, kimenekítésükre egy nem magyar parancsnokság alatt álló, de itt állomásozó NATO-gép indult.

Mint mondta, folyamatban van a többi magyar kimenekítése is, de a kormány biztonsági okokból nem árulja el, mennyien vannak. Azt ígérik, a mentőakció után beszámolnak a részletekről.

Nem jöhetnek a menekültek

Azt Magyar Levente kizárta, hogy Magyarország megnyissa a határokat általában az afgán menekültek előtt, hogy afgán menekültek szétosztásában vegyen részt vagy befogadja őket.

Mint kiderült, azért Magyar Levente tartotta a sajtótájékoztatót, mert a tárcát irányító Szijjártó Péter szabadságon van. Az államtitkár nem tud arról, hogy a helyzetre való tekintettel a miniszter megszakítaná szabadságát, de mint mondta, folyamatosan egyeztetnek.

"Holnap meg is ölhetnek, akkor sem félek tőlük" - a tálibok elfoglalták Kabult
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:21 0:00

XS
SM
MD
LG