Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter adománya miatt megpróbálják lejáratni a gyermekszegénység ellen küzdő alapítványt


„Nem tudom már követni a nyíltan felvállalt kiállások számát” – írta a szervezet Facebook-oldalán az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra
„Nem tudom már követni a nyíltan felvállalt kiállások számát” – írta a szervezet Facebook-oldalán az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra

A nehéz sorsú családokat segítő Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, L. Ritók Nórát próbálták meg lejáratni cikkekkel és videókkal a kormány üzeneteit támogató oldalakon. Az ok az volt, hogy a szervezet elfogadta (és három családnak továbbította) Varga Judit volt igazságügy-miniszter korábbi férje, Magyar Péter elárverezett napszemüvegének árát, amit adományként kaptak. Az alapítvány végül jól jött ki a dologból: még többen küldtek támogatást nekik, látva a kormányközeli forrásoktól induló lejáratási kísérletet.

Magyar Péterék debreceni tüntetésén vette át L. Ritók Nóra a Magyarék által felajánlott hárommillió forintot, amiből három nehéz sorsú családnak segítenek. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője így indokolta a Facebook-oldalán, miért fogadták el az adományt:

„A leszakadó térségekben nagyon sok családnak jól jönne ez a támogatás. Fontos azonban, hogy egyrészt oda adjuk, ahol halmozódnak a problémák, másrészt hogy mentorált támogatás legyen, vagyis mindent megbeszélve, a szükségleteket fokozatosan bepótolva segítsük a kiválasztott család kilábalását a tartósan rögzült krízishelyzetből.

Olyan családokat választunk, ahol gyerekek nevelkednek, és a szegénység mellé egészségügyi problémák is társulnak, például valamelyik szülő komoly betegsége, esetleg elvesztése, ami a tartalék nélküli családokban veszélyezteti a gyerekek helyzetét, fejlődését is.”

A térségben sok éve működő, a gyermekszegénység ellen küzdő civil szervezet a támogatást a három család egyéni szükségletei szerint költi rájuk, víz bevezetésére, gyógyszerre, ruházatra stb. Az Igazgyöngy Alapítvány a támogatott családokkal írásban is rögzíti a pénz felhasználásának szabályait. A költéseket elkülönítve vezetik, és átláthatóan elszámolnak vele, mint minden támogatásukkal.

Ehhez kapcsolódóan: Azóta nem nyernek pályázatot, amióta beszólt az Emmi miniszterének

A támogatás átvétele után megindultak a támadások L. Ritók Nóra ellen. Ezekről Ritók maga és például a Magyar Narancs is beszámolt. A Magyar Jelen, a Kuruc.info, az Origo és a kormány üzeneteit visszhangzó aktivisták, Bohár Dániel és Deák Dániel is támadni kezdték őt egy videóban. Kifogásként egy, a Soros Alapítvány és Soros György melletti korábbi kiállását, az amerikai nagykövettel való szereplését stb. sorolták. Sérelmezték azt is, hogy 2016 szeptemberében részt vett egy menekültek melletti rendezvényen.

A Magyar Jelen – a Kuruc.info cikkét idézve – azt is L. Ritók bűneként rója fel, hogy 2020-ban az SZFE-tüntetésen arról beszélt (Iványi Gábor társaságában), hogy milyen nehéz az élet a szegregátumokban, és hogy Márki-Zay Péter kitüntette egy általa alapított díjjal.

Az Origo azt kifogásolta, hogy a Magyarék adományát átvevő, általuk Soros-aktivistának titulált L. Ritók felszólalt a debreceni tüntetésen (az adomány átvételekor).

Ehhez kapcsolódóan: Támogatásmegvonás az Igazgyöngy Iskolától: Ritók Nóra igazgató és Maruzsa Zoltán államtitkár

Több támogatót hozott a lejárató kampány

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Szabad Európa kérdésére kijelentette: megviselte őket a lejáratási kísérlet, de végül még több támogatót hozott nekik, mert az elmúlt napokban rengeteg együttérző és megerősítő levelet és a támadás miatt küldött pénzadományt kaptak.

„Határozottan érzem, ahogy kontraproduktívvá válik ez a szégyenletes támadás. Miközben még mindig pörög a lejárató kampány gépezete (a mi adóforintjainkon), egyre több követőt, mellettünk kiállót és támogatót kapunk. Nem tudom már követni a nyíltan felvállalt kiállások számát, biztosan nem is jut el minden hozzám. Nem bírok megbirkózni az üzenetek, e-mailek mennyiségével sem egyelőre, de majd utolérem magam ebben is. (…)

Talán meg kellene köszönnöm nekem is a propagandagépezetnek… de nem megy. Valahogy az alapértékeimmel nem fér össze az, hogy valaki azért kap fizetést, hogy lejárasson másokat, gyűlöletet szítson. A szegregátumokban élőknél sokat dolgozunk azon, hogy a kommunikáció, a viszonyulás egymás felé más legyen. Hogy fejlesszük a vitakultúrát, a konfliktuskezelés képességét stb. Ebben kell utat mutatnunk, segítenünk, hogy egy inkluzív társadalom felé haladhassunk. Miközben a kormányzati média pont azon dolgozik, hogy rombolja az összes erre irányuló munkát.
Úgyhogy nem köszönöm meg nekik…”

A szervezet vezetője a Facebook-oldalán többet is közöl az eset után érkező támogató levelekből:

„Köszönöm a Megafonnak, az Origónak és az összes szennynek, hogy hozzám is eljutott ennek a fantasztikus közösségnek a híre. Példaértékű, amit csináltok, minden tiszteletem a tiétek. Mi pedig, a »nép«, eltartjuk lassan az összes olyan civil egyesületet/közösséget, amelyek az állam munkáját végzik, összehasonlíthatatlanul kevesebb pénzből összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalon. :)” – írta az egyik támogató.

Kvíz: nők, akik megváltoztatták a világot

Kvíz: nők, akik megváltoztatták a világot

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG