Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar vízummal foghatták el Lukasenka bizalmasát Csehországban


Vladimir Bazanov egy minszki sajtótájékoztatón 2019. szeptember 19-én
Vladimir Bazanov egy minszki sajtótájékoztatón 2019. szeptember 19-én

Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője és Alekszandr Lukasenka bizalmi embere magyar vízummal jutott be a schengeni zónába, állítják cseh források. A három balti ország tiltólistáján is szereplő férfit Csehországban elfogták és kiutasították. A prágai magyar nagykövetségen nem cáfolták, hogy a férfi magyar vízumot kapott. Az ügyben megkerestük a magyar külügyet és a belügyet is, közreadjuk, ha válaszolnak.

Magyar vízummal tudott bejönni schengeni területre a Csehországban elfogott Vladimir Bazanov, írja a DeníkN. Ezt cseh rendőrségi és külügyi forrás is megerősítette a lapnak. Egyikük azt is elárulta, hogy Bazanovék három hónapos vízumot kaptak a magyar államtól.

„Magyarország adott nekik vízumot, nem tudjuk, miért, mi csak visszavontuk” – magyarázta a lapnak egy cseh rendőr.

Vladimir Bazanov Alekszandr Lukasenka belarusz politikus szövetségese, többek között a Belarusz Labdarúgó-szövetség (BLSZ) elnöke 2019 óta. A férfit 2020 novemberében huszonöt társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt.

Vladimir Bazanov
Vladimir Bazanov

A férfi a feleségével érkezett Csehországba, a belarusz női labdarúgó-válogatottat kísérve, de a cseh fociszövetség szerint ők biztosan nem hívták meg a pár egyik tagját sem, női válogatottjuk pedig nem is tudott Csehországban játszani a koronavírus-fertőzések miatt. Előtte elvileg Cipruson voltak a csapattal, de Ciprus nem schengeni ország.

Bazanovot és feleségét november 30-án azzal a gyanúval állították elő Csehország sziléziai területén, hogy nincs semmilyen cseh tartózkodási engedélyük, és a helyi járványügyi szabályokat is megszegték. A lap szerint kihallgatásuk és rendőrségi tartózkodásuk jó néhány órán át tartott, és azzal az eredménnyel zárult, hogy azonnali hatállyal

kiutasították mindkettőjüket Csehországból.

A cseh fociszövetség szóvivője szerint az UEFA és a Belarusz Labdarúgó-szövetség is gyorsan megkereste őket azzal, hogy segítsenek, mert a BLSZ elnökét elfogták a rendőrök. Ők ezért elismételték a két másik szövetség érvét, hogy Bazanov sportvezetői minőségében volt az országban, nem politikai minőségében. Arra viszont már nem válaszoltak, hogy a belarusz női válogatott is hazatért-e az elnökkel.

Nem cáfolta senki

A lap megkereste hivatalosan a cseh külügyet, akik elismerték, hogy a férfit december elsejei határidővel kiutasították az országból. Azt sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták, hogy Bazanov magyar vízummal kerülte-e ki a rá érvényes korlátozásokat.

Megkérdezték a prágai magyar nagykövetséget is a schengeni vízum ügyében. Ők nem cáfolták, hogy a férfi magyar vízumot kapott volna, de mást sem árultak el, arra hivatkozva, hogy egyéni ügyekben nem adhatnak felvilágosítást.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter is megerősítette a lapnak, hogy kiutasították Bazanovot, aki Lukasenka régi szövetségese. Kulhánek szerint tiszta sor, hogy a férfinak semmi keresnivalója Csehországban vagy bárhol a schengeni övezetben.

„Nem is kellett volna, hogy itt legyen, hiszen a szövetségeseink szankciós listáján szerepel” – tette hozzá.

Pavel Havlícek, az Association for International Affairs elemzője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy Orbánéktól kapott vízumot a pár. Szerinte a belarusz állampolgároknak jelenleg Magyarországon keresztül vezet a legkönnyebb útjuk schengeni területre, ha megfelelően magas politikai kapcsolataik vannak ehhez.

Havlícek kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben Kína, Oroszország és Belarusz legnagyobb európai szövetségese volt.

„Magyarország nyitott a vízumkiadás vagy a migráció kérdésében is. Abban az időben, amikor Lengyelország és Litvánia viszonya már teljesen katasztrofális volt Belarusszal, Orbán elment Lukasenkával találkozni a jó gazdasági együttműködés érdekében” – érvelt az elemző.

Szerinte nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése óta Magyarország nyitott a problémás országokkal való együttműködésre, ha bizonyos üzleti kapcsolatokat remél a magyar kormány.

Az ügyben megkerestük a magyar külügyet és a belügyet is, közreadjuk, ha válaszolnak.

“Győztünk, csak még nem ünnepelhetünk” – mondja egy belarusz politikai fogoly édesanyja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:57 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG