Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonötezernél is több orvos állt már ki az orvosi kamarai tagság mellett


Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. február 27-én
Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. február 27-én

Kincses Gyula, a MOK főtitkára közösségi oldalán jelentette be, hogy már több mint huszonötezren jelezték hiteles aláírásukkal: az orvosi kamara tagjai akarnak maradni. Magyarországon nagyjából 33 ezer aktív orvos van, tehát az orvosok több mint kétharmada kamarai tag kíván maradni. A nyilatkozattételre április elsején éjfélig van lehetőségük a MOK tagjainak.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott az egészségügyi rendszer átalakításával, ennek egyik és talán legnagyobb vitát kiváltó eleme a háziorvosi ügyeleti rendszer átadása az Országos Mentőszolgálatnak oly módon, hogy a háziorvosokkal erről új szerződést kötnek. Szerződni hivatalosan nem kötelező, de a kamarának és portálunknak többen jelezték, hogy különféle nyomásgyakorlásokkal, fenyegetéssel, pénzbírság és a működési engedély megvonásának belengetésével próbálják rábírni az orvosokat a szerződésre. Szabolcsban például egyelőre figyelmeztető jelleggel a kormányhivataltól kapott határozatot több olyan orvos, aki nem szerződött az új ügyeleti rendszerre.

Az új rendszer Győr-Moson-Sopronban, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben már működik, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig április elsejével indul.

Az új rendszert elhibázottnak tartja a kamara, a szakmai szervezet elnöke szerint ez a konfliktus vezethetett a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló, február végén rekordsebességgel, egy nap alatt elfogadott törvénymódosításhoz. A döntés értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem vagyunk egri várvédők. Sajnálom. Én besokalltam” – Elkezdte a kormány büntetni az alá nem író háziorvosokat

A MOK pertársaságot javasol

Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke március 22-én online tájékoztatón beszélt egyebek között arról, hogy a törvény szerint a háziorvos köteles az ügyeletben részt venni, tehát azoknak, akik a kormányhivataltól határozatot kaptak, menniük kell ügyelni. Jogszerű magatartásra van szükség.

A kamara ugyanakkor azt javasolja, hogy támadják meg az érintettek a határozatot, mert van rá mód. Szerveződjenek pertársaságba, a kamara magára vállalja ennek költségeit. Kincses Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény az ügyelet ellátására kötelezheti a háziorvost, nem pedig az új ügyeleti rendszerről szóló szerződés aláírására. Ezt azért is hangsúlyozták: számos orvos nem az új ügyeleti rendszerre, hanem az arról szóló szerződésre mondott nemet.

Ehhez kapcsolódóan: MOK-alelnök: Az etikai ügyek elvétele még súlyosabb, mint a kötelező tagság megszüntetése

Már 25 ezernél is többen nyilatkoztak

Azoknak az orvosoknak, akik a kamara tagjai kívánnak maradni, erről április elsején éjfélig nyilatkozniuk kell. Április 2-án törlik a nem nyilatkozók tagságát a rendszerből, de később ők is újra kérhetik felvételüket a kamarába.

Kincses Gyula MOK-elnök Facebookon számolt be arról, hogy március 28-ig már több mint huszonötezren jelezték hiteles aláírásukkal, hogy a kamara tagjai akarnak maradni. Nagyjából 33 ezer aktív orvos van az országban, tehát az orvosok több mint kétharmada a szakmai szervezet tagja kíván maradni. Kincses Gyula azt írta, innentől mindenkit arra kérnek, hogy csatlakozzon a többséghez, növelje a kamara erejét, hitelességét az eredményes munka, képviselet érdekében.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG