Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem vagyunk egri várvédők. Sajnálom. Én besokalltam” – Elkezdte a kormány büntetni az alá nem író háziorvosokat


Pintér Sándor belügyminiszter 2020-ban, amikor még nem volt az egészségügyi reformért is felelős
Pintér Sándor belügyminiszter 2020-ban, amikor még nem volt az egészségügyi reformért is felelős

Nem rántja el a volánt a kormány: a szabolcsi kormányhivatal elkezdett büntető- (egyelőre hivatalosan figyelmeztető) határozatokat küldeni olyan háziorvosoknak, akik nem írták még alá új ügyeleti szerződésüket a mentőszolgálattal. A keménykedés hatására néhány orvos már feladta a tiltakozást.

Miután hatósági eljárásokat indított, máris jogszabálysértés miatti figyelmeztetésekről szóló határozatokat kezdett küldeni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal azoknak a megyei háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, akik eddig nem írták alá új ügyeleti szerződésüket az Országos Mentőszolgálattal. Az OMSZ január 1-jétől vette át az önkormányzatoktól a háziorvosi/gyermekorvosi ügyelet működtetését. Az orvosoknak havi két ügyelet ellátásáról kell(ene) szerződniük velük.

A lapunk birtokában is meglévő két határozat „felhívja kötelezettség teljesítésére a szolgáltatót”, vagyis arra, hogy az orvos március 31-ig küldje el az adatait az OMSZ-nek. A levélben szerződés aláírásáról nincs szó. Az aláíró hivatalvezető tájékoztatja az orvost (illetve a szolgáltatóként szerződő bt.-t), hogy ha adatait nem küldi el, harmincezertől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá, sőt a működési engedélyét is bevonhatják.

Ehhez kapcsolódóan: MOSZ: Nem méltó egy orvoshoz, ahogy az ügyeleti szerződés aláírására próbálják rábírni őket

Dr. Kónya Zsuzsanna Terézia, a MOSZ jogsegélyszolgálatának ügyvédje szerint a határozat több sebből vérzik. Elsősorban azért, mert maga a jogszabály orvos kötelezéséről szól, de a határozat már egy háziorvosi vállalkozást büntet.

Az ügyvéd szerint ráadásul az orvos nem vállalhat az asszisztens nevében kötelezettséget. „Az asszisztens munkaviszonyban áll az őt foglalkoztató bt.-vel, és ha nem akarja a kényszermunkát vállalni, és felmond, akkor a vállalkozást is ellehetetleníti. Ha az orvos nem talál olyan asszisztenst, aki vállalja ezeket az ügyeleteket, akkor a praxisjog is veszélybe kerül, vagyoni kárt is szenved az orvos.”

Kónya Zsuzsanna szerint a mentőszolgálatnak közbeszerzést kellett volna kiírnia vállalkozások számára az ügyeleti szolgálat ellátására, nem kötelezni őket.

„Egy szerződés két fél szabad akaratnyilvánításán alapul, nem diktátum. Ez így olyan, mint a középkori igásrobot vagy a munkaszolgálat” – mondja a MOSZ ügyvédje.

A háziorvosi ügyelet működtetését szakaszosan, megyéről megyére adja át a miniszter az OMSZ-nek, Szabolcs, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már a mentőszolgálat a működtető. Információk szerint nagy nehézségek árán, mert sok orvos nem írta alá velük szerződést. Ezért például rezidensek látnak el gyerekorvosi szolgálatot, máshol a sajátján kívül beteg gyereket még nem látott kórházi szemészt akartak kötelezni gyerekorvosi ügyeletre.

Mivel a Magyar Orvosi Kamara tiltakozott az új ügyeleti rendszer ilyen bevezetése ellen, a kormány két nap alatt megszavaztatott két törvénymódosítást a parlamenttel: eltörölték a kötelező kamarai tagságot, az etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalták.

Az OMSZ eddig nem adta ki, hogy hány orvos szerződött eddig velük a három megyében, illetve szerda reggel az ugytudjuk.hu nyilvánosságra hozta az OMSZ nekik küldött válaszát: e szerint a nyugati megyében 62 háziorvossal és húsz házi gyermekorvossal kötöttek eddig szerződést. Az OMSZ leveléből az is kiderül, hogy a három megyében az orvosok kétharmada még nem írta alá a szerződését.

A szabolcsi háziorvosoknak küldött határozat a fokozatosság elvére, valamint arra hivatkozik, hogy „a figyelmeztetéstől kellő visszatartó hatás várható”, de felhívja az orvost a levél rendelkező részében foglaltak betartására.

Az Orvosi Kamara zárt Facebook-oldalán kommentelők között ez a chilling effect működik is: „Én biztos nem fogok harcolni a hivatalokkal – írja az egyik orvos. – Már rég össze kellett volna fogni minden háziorvosnak az országban, nem azt figyelni, hogy itt, Győrben mi zajlik. Ha megbüntetnek bennünket, egyikőtök sem fogja helyettünk kifizetni. Nem vagyunk egri várvédők. Sajnálom. Én besokalltam.”

A MOK pertársaságot javasol a megfenyegetett orvosoknak

Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke online tájékoztatón beszélt arról, hogy a törvény szerint a háziorvos köteles az ügyeletben részt venni, tehát azoknak, akik határozatot kaptak a kormányhivataltól, menniük kell ügyelni. Jogszerű magatartásra van szükség.

A kamara ugyanakkor azt javasolja, hogy támadják meg az érintettek a határozatot, mert arra van mód. Szerveződjenek pertársaságba, a kamara magára vállalja ennek a költségeit, már ügyvédekkel is szerződtek ennek érdekében. Kincses Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon nincs precedensjog, vagyis a per eredménye csakis a pert elindítókra vonatkozik. Az online tájékoztatón arra is kitértek, hogy a törvény az ügyelet ellátására kötelezheti a háziorvost, nem pedig az új ügyeleti rendszerről szóló szerződés aláírására. Ezt azért is hangsúlyozták, mert számos orvos nem az új ügyeleti rendszerre, hanem az arról szóló szerződésre mondott nemet.

Egyébként, mint mondták, teljesen kaotikus a helyzet, az orvosi kamara kapott olyan levelet háziorvostól, hogy nem osztották be ügyeletbe, mert nem volt hajlandó szerződni, míg egy másik megyében másik orvost simán beosztottak ügyelni szerződés nélkül is.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy eddig 22.533-an erősítették meg a kamarai tagságukat. Miután nagyjából 33 ezer aktív orvos van Magyarországon, ez azt jelenti, hogy az orvosok kétharmada kamarai tag kíván maradni. Tizenegy nap van még hátra a határidőig, amíg nyilatkozhatnak, utána törlik a nem nyilatkozók tagságát a rendszerből, de később ők is újra kérhetik felvételüket a kamarába.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG