Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország legdrágább krumplija 4,4 millióba forintba került


Ellenzéki képviselők tiltakozó akciója az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én.
Ellenzéki képviselők tiltakozó akciója az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én.

Nem csak rekordbírságokat kaphatnak a parlamenti patkóban rendetlenkedő képviselők, de akár 15 napra kitilthatja őket a Tisztelt Házból Kövér László házelnök, aki az elmúlt tíz évben több mint 80 millió forintnyi büntetést osztott ki.

Rekordbüntetésre ítélte Kövér László házelnök Jakab Pétert, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjét, amiért az elvesztett borsodi időközi választás után egy zsák krumplit próbált Orbán Viktor miniszterelnök asztalára tenni. Kocsis Máté frakcióvezető, Balla György képviselő, valamit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és maga Kövér László házelnök is megakadályozták ebben Jakab Pétert. Így végül Orbán Viktor helyett Kocsis Mátéé lett a zsák burgonya.

A házelnök 10 év alatt több mint 80 millió forintnyi büntetést osztott ki javarészt az ellenzéki képviselők között.
A házelnök 10 év alatt több mint 80 millió forintnyi büntetést osztott ki javarészt az ellenzéki képviselők között.

Kövér Lászlótól cserébe gigabüntetést kapott a Jobbik elnöke, amit a képviselő béréből vonnak le. Jakab Péter havonta 2,2 millió forintot keres, vagyis kéthavi bért nem utal át neki az Országgyűlés Hivatala. Ez nem azt jelenti, hogy egy fillért sem kap a munkájáért.

Két hónapig a minimálbér jár neki a levonások miatt és a törvény alapján úgy tűnik: Kövér László nem a legsúlyosabb szankciót alkalmazta Jakab Péterrel szemben.

Nem volt ez mindig így

Az év elején szigorított Országgyűlésről szóló törvény alapján a legsúlyosabb rendbontás esetén akár hathavi fizetésétől is eleshet a képviselő, ha a házelnök úgy dönt.

"Azt a képviselőt, aki az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el"

- áll az Országgyűlési törvényben.

A tavaly ősszel Lex Hadházyként benyújtott módosító javaslat 2020-tól lépett életbe, éppen azért, hogy az üléstermi közbeszólás, az Országgyűlés tekintélyét sértő viselkedés vagy a szavazás menetének megzavarása drasztikusabban büntethető legyen. Az elmúlt években ugyanis elszaporodtak az ilyen jellegű cselekmények.

Sittesduma a magyar a Parlamentben

Az elmúlt években a Parlament szócsatáiba vegyült egy kis börtönszleng is. 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor akkori Jobbik elnök soha nem hallott stílusban szapulták egymást, ami már átcsapott durva személyeskedésbe is. Orbán Viktor többször is finoman megkérdőjelezte Vona Gábor szexuális orientációját.

"A kormányzáshoz komolyabb eszközre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz"

- mondta a kormányfő 2017 februárban Vonának, akit (és pártját, a Jobbikot) később többször is csicskának hívott.

Az Országgyűlés plenáris ülése.
Az Országgyűlés plenáris ülése.

Szereplési vágy Facebookra optimalizálva

A parlament bennfentesei szerint a Házbizottság ülés az egyetlen olyan hely, ahol eddig viszonylag béke volt.

Mi a Házbizottság?
A Házbizottság az Országgyűlés döntés-előkészítő testülete, melynek elnöke az Országgyűlés elnöke, tagjai az Országgyűlés alelnökei, a képviselőcsoportok (frakciók) vezetői és a háznagy. A Házbizottság ülésén a Házbizottság tagjain kívül csak a házelnök által meghívott személyek vehetnek részt.

Egy, a Szabad Európának névtelenül nyilatkozó bennfentes azt mesélte, hogy a Házbizottság

az egyetlen olyan fórum az Országgyűlés működésében, ami zárt ülés és ebből kifolyólag az értelmes párbeszéd utolsó terepe maradt. A képviselők teljesen emberi módon tudnak egymással mindenféle pártkötődéstől függetlenül beszélni. Ott senkiben nem jön elő az, hogy kilépjen a reflektorfénybe és hülyéskedni kezdjen a választópolgároknak, hanem ott a dolgukat végzik"

Csakhogy a Házbizottság is kezd színházzá válni. Forrásaink szerint Vadai Ágnes, a DK alelnöke egy 25 éves konszenzust rúgott fel azzal, amikor felhúzta magát és elkezdett a zárt ülésen Facebook Live-ozni. A kormánypárti képviselők viszonylag békésen, de ellentmondást nem tűrően tudatták vele, hogy akkor a párbeszédnek innentől kezdve vége.

A parlament bennfentesei szerint a patkóban zajló balhék, pulpitusfoglalások csak az utóbbi 10 évben fordultak elő.

"Hiába csinált bármit Horn Gyula, vagy Antall József, vagy Gyurcsány Ferenc, arra azért nem volt példa, hogy valaki megafont vigyen be az ülésterembe, vagy szirénát tekergessen" - magyarázta egyik informátorunk, aki szerint az üléstermi performanszok csupán a médiának szólnak.

A kormánypárti képviselők úgy érezték, az ellenzék kilépett a parlamenti demokrácia keretei közül és különféle módokon próbálja megakadályozni a törvények elfogadását, ezért is szigorították az Országgyűlésről szóló törvényt.

A parlamenti patkó új törvénykönyve

Míg korábban maximum 9 napig tartó felfüggesztéssel járt, ha egy képviselő fizikai erőszakot alkalmazott, a módosítás után ez azonnali hatályú büntetést von maga után és 15 napra ki is tilthatja Kövér László házelnök a renitens képviselőt.

Azért is 15 napnyi kitiltás jár, ha egy képviselő olyan kifejezést használ, amely kirívóan sérti az Országgyűlés méltóságát, ráadásul 2-4 havi tiszteletdíját is megvonják. Ha pedig ellenszegül a kitiltásnak, akár 8 havi pénzét is bukhatja.

A korábbi törvényben az állt, hogy a renitens politikus csak az üléseken nem vehetett részt, a mostaniban azonban még az Országházba sem léphet be.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG