Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország még az idén megkapja a Szputnyik-technológiát


Orosz egészségügyi dolgozó Szputnyik-vakcinát készít elő beadásra Moszkvában 2021. július 6-án
Orosz egészségügyi dolgozó Szputnyik-vakcinát készít elő beadásra Moszkvában 2021. július 6-án

A politikai megállapodás már megvan: Magyarország még az idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártási technológiáját – adta hírül a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A gyártás a már épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban indul – közölte Szijjártó Péter miniszter Moszkvában.

Szerinte Magyarország csak profitál az egészségügyi együttműködésből Oroszországgal. Az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából és ezáltal a globális piacra lépéséből – fogalmazott a magyar tárcavezető.

Az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murasko arról számolt be, hogy felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat. A magyarországi gyártás részleteit november végén tisztázzák.

Még nem tudni, mikor hagyja jóvá az EU és a WHO

A magyar–orosz megállapodás az első konkrét lépés az oltóanyag európai uniós gyártása felé, jóllehet a Szputnyikot még nem hagyták jóvá a közösségben – írja a Reuters. Az Oroszországban széles körben alkalmazott Szputnyik V, amelyet több mint hetven országban engedélyeztek, még mindig felülvizsgálat alatt áll az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökségnél.

Magyarország a nyugati gyártású vakcinák mellett széles körben alkalmazta a kínai Sinopharm-vakcinával együtt a Szputnyikot tömeges oltási kampánya során, jóllehet egyik sem kapott engedélyt az unióban sürgősségi használatra – emlékeztet a Reuters.

Az EMA jóváhagyásának hiánya megnehezíti az oroszoknak – és a Szputnyikkal oltott magyarok százezreinek – az utazást az EU-ban.

A WHO szerdán azt közölte, hogy felfüggesztette a Szputnyik-V felvételét sürgősségi felhasználási listájára hiányzó adatok és jogi eljárások miatt. Az Egészségügyi Világszervezet reméli, hogy hamarosan megoldják a problémákat.

Az egyelőre nem világos, hogy az Európai Gyógyszerügynökség mikor hagyja jóvá a Szputnyikot.

XS
SM
MD
LG