Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország nem fogja megszavazni Koszovó felvételét az Európa Tanácsba


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ivica Dacic szerb külügyminisztert a Karmelita kolostorban 2023. január 10-én
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ivica Dacic szerb külügyminisztert a Karmelita kolostorban 2023. január 10-én

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, miután tárgyalt a szerb diplomácia vezetőjével. Ivica Dacic Orbán Viktorral is találkozott Budapesten.

Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint a szerb-koszovói konfliktussal kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarország a békés megoldásban, a párbeszéd útján létrejövő kompromisszumban érdekelt, ezért is vállalta korábban a NATO koszovói békefenntartó műveletének (KFOR) vezetését. Szijjártó ugyanakkor úgy vélte, a kompromisszumkeresés sikerét veszélyeztethetné, ha különböző európai formációk idő előtt felvennék Koszovót. Ezzel indokolta, hogy a magyar kormány nemmel fog voksolni, ha szavaznak arról, hogy Koszovót tagként felvegyék-e az Európa Tanácsba.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lángoltak fel ismét az etnikai feszültségek Észak-Koszovóban?

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a szerb külügyminisztert, a megbeszélés egyik fő témája az ukrajnai háború volt. Szijjártó szerint mindkét ország abba érdekelt, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában. A háború elhúzódása és esetleges eszkalációja súlyos veszélyeket jelent mindkét ország számára.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar állam újabb 45 milliárdot küld az elszakadásért küzdő boszniai szerb kormánynak

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Magyarország energiabiztonságának záloga most Szerbiában van, miután jelenleg a Török Áramlat az egyetlen, kelet-nyugati irányban százszázalékos kapacitással üzemelő gázvezeték a kontinensen. Mint mondta, tavaly 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, ami a teljes hazai felhasználás feléhez közelít, a másik irányban pedig 438 millió köbmétert szállítottak.

Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország kész új infrastrukturális beruházások végrehajtására Szerbia kőolajellátás-biztonságának megteremtése érdekében, illetve a felek öt éven belül megduplázzák a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG