Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is indul a 12-16 évesek oltása, újabb nemzeti konzultáció lesz


Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján 2021. június 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján 2021. június 9-én

Orbán Viktor egy hete a Kossuth rádióban még arról beszélt, hogy csak a nyár végén lesz ennek a korosztálynak az oltásáról döntés, de most a Kormányinfón bejelentette, hogy megkezdik az oltást.

A kiskamaszok oltására nem szerveznek külön kampányt, a szülők döntik el, hogy beoltatják-e a gyermekeiket, ha igen, akkor ezt az oltópontokon megtehetik.

Orbán Viktor bejelentette, hogy 12 millió adag nyugati vakcina érkezik még Magyarországra, Pfizerből jön a legtöbb, lesz még kínai is, az orosz fut ki a legelőbb. Szerinte mindenkit be tudnak még oltani negyedjére is Magyarországon.

137 ezer ember nem vette fel a második oltást, aki ezt nem teszi meg, törölni fogják a védettségi igazolványát. A jövő héttől áttér a kormány a tömeges oltási rendről a készenlétire.

Vakcina kereskedelmi forgalomban?

Orbán Viktor szerint egyelőre készletezni kell, de a kormány nem zárkózik el tőle. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a készletezés folyamata még nem ért véget, de utána nem fogják ellenezni, hogy bármilyen vakcina kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Arról, hogy kell-e harmadik oltás, virológiai kérdésnek nevezte, szerinte a tudósok most inkább arra hajlanak, hogy "keveredés" legyen, hogy a harmadik másféle vakcina legyen.

A vakcinák hatékonyságáról folyó vizsgálat eredményét a kormány is sürgeti – mondta később a kormányfő kérdésre válaszolva.

"Magyar védettségi igazolvány van, uniós nincs"

Arról érdemes beszélni, ami van – mondta Orbán Viktor, amikor azt kérdezték tőle, mi lesz azokkal, akit például kétszer kínai vakcinával oltottak, egyszer pedig egy nyugatival. Azt mondta, hogy sok ország még teszt alapján szabályoz, de szerinte minden vakcinával lehet majd utazni.

Arra a kérdésre, hogy ő, akit kínai vakcinával oltották, hogyan utazik, azt mondta, igyekszik olyan helyre utazni, ahová a magyarok is utazhatnak, másutt neki is PCR-tesztet kell csináltatnia.

Tíz nap rendkívüli fizetett szabadság

Ezt a szerdai kormányülés döntése alapján azok kapják, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. Az erről szóló rendelet, amit Orbán Viktor elmondása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szövegezett, még csütörtökön megjelenik, abban lesz benne pontosan, hogy kiket érint.

Gulyás Gergely a kormányinfón erről azt mondta, hogy a munkáltató dönt a részletekről, tehát akár már a nyári szabadságot is érintheti, a jövő év végéig lehet kivenni, pénzre váltani nem lehet.

Új nemzeti konzultáció indul

Ebben főként azokra a tervezett gazdasági intézkedésekre kérdeznek rá, amelyeket a miniszterelnök egy nappal korábban a Magyarország újraindul elnevezésű gazdasági konferencián felvázolt:

  • a gyermekesek idén befizetett szja visszatérítése is az átlagbér szintjéig, itt később kérdésre válaszolva tisztázta: "nem pénzosztásról" van szó, mindenki csak azt kaphatja vissza, amit befizetett, tehát akik családi adókedvezménnyel csökkentett adót fizettek, azt kaphatják vissza az átlagbér erejéig. Ez a miniszterelnök szerint mintegy 1,1 millió családot érint, 550-580 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.
  • a hitelmoratórium folytatása,
  • a klímaadó kérdése,
  • az új menekültkvóta kérdése. Ezzel a magyar kormány nem ért egyet, Orbán Viktor szerint a teljes migrációs rendszert legalább két évig fel kellene függeszteni a teljes migrációs rendszert.

A miniszterelnök megerősítette, hogy több lépésben 200 ezer forintos minimálbért szeretne, ennek az ellentételezéséről még meg kell állapodni a gazdasági kamarával. Orbán Viktor már korábban beszélt arról, hogy ehhez vélhetően jelentős adókedvezményeket kell kapniuk a kis- és közepes vállalkozásoknak.

"Ott állok szügyig vérben a parlamentben"

Kampánykérdésekre legkorábban januárban akar válaszolni Orbán Viktor – ezt arra kérdésre válaszolta, hogy kiáll-e vitára az ellenzék miniszterelnök. Hozzátette, politikai vitákból szerinte nincs hiány a magyar közéletben, "Ott állok szügyig vérben a parlamentben" – fogalmazott, szerinte a legdurvább, néha közönséges vitákban kell részt vennie az Országházban.

Lesz népszavazás a Fudan Egyetemről

Orbán Viktor közölte, hogy el fogja fogadni a népszavazás eredményét, a referendumot kezdeményezheti a főváros, de valamelyik párt is. A miniszterelnök arról is beszélt a tájékoztatón, hogy szerinte az ázsiai gazdaságok felemelkedése jellemzi majd a következő éveket, és ebből Magyarországnak sem szabad kimaradnia, a magyar diákokat is versenyképessé kell tenni, hogy részt tudjanak venni ebben a nemzetközi versenyben, így a Fudan mellett más ázsiai egyetemet is szívesen látna itt.

XS
SM
MD
LG