Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: 200 ezres minimálbér és hatalmas adókedvezmény


Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján 2021. június 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján 2021. június 9-én

A gyermekes családok kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést – javasolja a kormánynak Orbán Viktor. A miniszterelnök a Világgazdaság Magyarország újraindul című konferenciáján azt mondta, nem választási, hanem újraindítási költségvetés lesz a jövő évi. A tanácskozáson Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter is felszólalt.

Jövő év január-februárjában adná vissza a gyermekes családoknak az átlagjövedelem után idén befizetett szja-t a miniszterelnök, amennyiben sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést. Ezt úgy valósítanák meg, hogy húznának egy felső határt az átlagjövedelemnél.

A lépés 550–580 milliárd forint közötti összegbe kerülne a költségvetésnek. Orbán Viktor azzal indokolta, hogy a gyermekes családokat megviselte a járvány elmúlt 16 hónapja, sokaknak kellett hozzányúlniuk a tartalékokhoz,

Orbán Viktor 5,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol jövőre, szemben Matolcsy György három százalékával, amelyet a miniszterelnök elérhetetlennek tart, az ugyanis szerinte olyan megrázkódtatást jelentene a magyar háztartások számára, amit nehezen élnének túl.

Orbán Viktor ismét beszélt a hitelmoratórium szeptemberig tartó meghosszabbításáról, megerősítette azt, amit már egy korábbi rádióinterjújában is mondott, hogy azért is kellett meghosszabbítani, hogy legyen idő megállapodni az érdekeltekkel, a Bankszövetséggel és a jegybankkal.

Kétszázezres minimálbér egy vagy két lépésben

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy kétszázezer forintos minimálbér van a szeme előtt egy vagy két lépésben, de ezt nem lehet rázúdítani a magyar kis- és közepes vállalkozásokra, mert tönkremennének. Segítséget kell adni a kkv-nak, hogy kifizethessék. Orbán Viktor szerint ennek egyetlen formája, hogy csökkentik a kkv-k adóterheit.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan helyzetben, amikor a jegybank kivezeti a hiteleszközét, a Növekedési Hitelprogramot, akkor a költségvetésnek forrásokat kell találnia a kisvállalkozásoknak nyújtandó, fél százaléknál nem magasabb kamatozású támogatott hitelekre. Mint mondta, ehhez a kormány jelentős forrásokat ajánl a kamarának.

Változások jönnek a világgazdaságban

Orbán Viktor szerint a biztonságra való törekvés jellemzi majd a válság utáni időszakot, amihez az exportnak kitett magyar gazdaságnak okosan kell alkalmazkodna. Ehhez szerinte egyebek között az kell, hogy

  • az ország legyen önellátó gyógyszerből, vakcinából, kórházi és védekezési felszerelésből. Megjegyezte, hogy a magyar tudósok 2022 végére ígérik a magyar vakcinagyártást, szerinte a következő járványokra gyorsabban kell majd reagálni;
  • a keleti piacokon lesz a pénz, ott kell boldogulni;
  • teljes foglalkoztatás, de nem szocialista típusú, hanem olyan, amikor az országban több a munkahely, mint ahányan dolgozni akarnak – Orbán Viktor ezt érti teljes foglalkoztatás alatt;
  • szembe kell menni az urbanizációs folyamattal, meg kell őrizni a falvakat, de a városokat is.

A miniszterelnök abszurdnak nevezte a globális társasági adóminimumra vonatkozó vonatkozó javaslatot. (Ezt az Egyesüt Államok pénzügyminisztériuma terjesztette elő és lényege, hogy kötelezően 15 százalékban határoznák meg az egyes országok által kivetendő társasági adóminimumot. A ja vaslatot hét legnagyobb GDP-vel rendelkező országot tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei fogadták el május végi találkozójukon.)

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy lesz két új operatív törzs, a gazdasági élet újraindításáért felelőset Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, míg a társadalmi élet újraindításáért felelőset Novák Katalin tárca nélküli miniszter vezeti.

XS
SM
MD
LG