Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is megjelent az indiai mutáns


A koronavírus betegség elleni Pfizer-BioNTec-vakcina fecskendői az Egyesült Államokban, Illinoisban, 2021. február 22-én
A koronavírus betegség elleni Pfizer-BioNTec-vakcina fecskendői az Egyesült Államokban, Illinoisban, 2021. február 22-én

„Járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám” – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon. Egyikük már meggyógyult, a másik még kórházi kezelésre szorul, de nem lélegeztetett, a rehabilitációja zajlik – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Nem tudni, hogyan fertőződtek meg

A fertőzöttekről Müller Cecília elmondta, hogy nem jártak külföldön, járványügyi vizsgálat nem derítette fel azt, hogyan történhetett a fertőződés, de mint mondta, ez az esetek 99 százalékában nem is azonosítható.

A tiszti főorvos hozzátette, erre számítani lehetett, a vírus nem ismer határokat és több környező országban is megjelent már az indiai mutáns. Müller Cecília emlékeztetett arra, egyre több publikáció jelenik meg arról, hogy az indiai mutáns ellen is védelmet nyújtanak a jelenleg használt vakcinák.

Az országos tiszti főorvos épen ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy ezzel szemben is védetté tegyük magunkat. Szerinte annyi tapasztalat van mögöttünk az összes oltás tekintetében, hogy kijelenthető, az oltások hatásosak és biztonságosak.

Jöhet újabb hullám

Müller Cecília előtt György István, az országos oltási munkacsoport vezetője a Magyarországon is megjelent indiai mutáns kapcsán azt mondta, járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz újabb járványhullám.

György István részletezte, milyen vakcinákra lehet jelenleg foglalni:

  • az AstraZeneca szállítása akadozik, ami van, azt a második oltásokra tartalékolják, ahogyan a Modernát is.
  • Pfizerre, Sinopharmra és kisebb mennyiségű Szputnyikra lehet időpontot foglalni.
  • 84 ezer Janssen-vakcina érkezett a héten.

Hétvégén is lehet online oltásra időpontot foglalni. György István azt kérte a szakrendelők orvosaitól, hogy amikor betegeikkel találkoznak, ösztönözzék őket az oltásra, sőt, ha erre lehetőségük van, akár ott helyben is adják be az oltást.

Az oltási adatokról György István azt mondta, 5 203 000 ember regisztrált eddig az oltásra, 90 százalékukat már beoltották. Azt a félmillió embert, aki már regisztrált az oltásra, de még nem oltatta be magát, SMS-ben is arra érték, hogy ezt tegyék meg, vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal, vagy foglaljanak időpontot.

XS
SM
MD
LG