Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországra érkezésük után értesítette a kárpátaljai foglyok menekítéséről a magyar külügy Kijevet


Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes

Jogilag már nem volt hadifogoly Magyarországra érkezésekor az a tizenegy kárpátaljai férfi, akik korábban az ukrán hadsereg kötelékében harcoltak és orosz fogságba estek – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter azt mondta, az érintettek érkezése után értesítette a külügyminisztérium Kijevet. A kárpátaljai magyar foglyok menekítésének körülményeiről a Szabad Európa írt először.

Mint arról a Szabad Európa június 15-én beszámolt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olyannyira maga intézte az Orosz Ortodox Egyházzal a tizenegy kárpátaljai magyar hadifogoly kiszabadítását és Magyarországra hozatalát, hogy erről sem a külügyminisztériumban, sem a Miniszterelnökségen nem tudtak.

Az ügy szóba került a Kormányinfón is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Ukrajnát a volt hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítették a menekítésről. A Szabad Európának négy egymástól független forrás is egybehangzóan azt állította, hogy az egész szabadulás/szabadítás Semjén Zsolt kizárólagos felügyeletével történt, senkit nem avattak be a kormány részéről, amelynek egyébként a felelősségi körébe tartozott volna egy ilyen, három országot is érintő, diplomáciailag rendkívül kényes lépés előkészítése és megszervezése. Gulyás Gergely most a Kormányinfón azt mondja, nem tudja, hogy Orbán Viktor tudott-e Semjéntől a menekítésről, de feltételezi.

A miniszter szerint jogilag már nem volt hadifogoly, amikor az országba érkezett az a tizenegy, többnyire ukrán állampolgárságú, kárpátaljai származású személy, aki korábban az ukrán hadseregben harcolt és orosz fogságba esett.

Gulyás azt mondta, hogy egyházközi együttműködésről van szó. Mint fogalmazott, az Orosz Ortodox Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között volt kapcsolatfelvétel. Az ügy szerinte mindenben megfelel az előírásoknak, a törvények szerint lehetőség van arra, hogy a magyar származással rendelkezőket kívánságra Magyarországra szállíthassák.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az érintettek szabad akaratukból jöttek ide, oda utaznak az országban, ahova akarnak, nem figyelik meg őket, a nem magyar állampolgárok menekültstátuszt kaptak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG