Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Semjén Zsolt: Kirill gesztusa a magyar származású hadifoglyok átadása


Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Krisztus feltámadásának székesegyháza felszentelése után Moszkvában 2020. június 14-én
Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Krisztus feltámadásának székesegyháza felszentelése után Moszkvában 2020. június 14-én

Az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint csütörtökön magyar kérésre Magyarországra hozták kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját. Lapinformációk alapján 11 magyar származású ukrán hadifogoly kerülhetett Magyarországra Kijev tudta nélkül. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megerősítette az információt. Az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban

Mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország felé, ezek az emberek ennek köszönhetik a szabadságukat – mondta Semjén Zsolt az atv.hu-nak, részleteket azonban nem árult el.​

„Őszentsége Kirill moszkvai és összruszi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, egyházközi együttműködés keretében a magyar fél kérésére az ellenségeskedésben részt vevő, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították csütörtökön. Ebben a keresztény jótékonysági akcióban a Moszkvai Patriarchátustól részt vett az Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnöke, Antoni Volokolamszki metropolita és Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap”közölte honlapján az Orosz Ortodox Egyház csütörtök este, amiről az Index számolt be.

Ehhez kapcsolódóan: Másképp reagálnak a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakra az oroszok és az ukránok

A lap az RBC Ukrajna forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 hadifoglyot adott át Magyarországnak. A magyar közvetítő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat volt.

„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság kárpátaljai származásával magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak az Index cikke szerint.

A forrás szerint az ortodox egyház egyik célja az akcióval az, hogy visszaállítsa a legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak, erre próbálja felhasználni Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét.

Kerestük az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, éppen egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban a magyar kormány vétóval fenyegette meg a tagállami vezetők által már elfogadott hatodik szankciós csomagot, mert a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között volt Kirill moszkvai pátriárka is, Putyin elnök és a háború feltétlen híve.

FRISSÍTÉS​
Az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban - közölte Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének beszámolója szerint.
„Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilvános nyilatkozataiból megtudtuk, hogy Oroszország tizenegy magyar származású ukrán állampolgárt adott át Budapestnek. Magyarország ideiglenes képviselőjét ma bekérettük a Külügyminisztériumba” – mondta Oleg Nikolenko.
Kérték, hogy Magyarország adjon részletes tájékoztatást az ukrán állampolgárokról, és haladéktalanul biztosítsa az ukrán konzul hozzáférését az átadott hadifoglyokhoz, hogy tájékozódjon egészségi állapotukról és konzuli segítséget nyújtson.

XS
SM
MD
LG