Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A sajtóból tudta meg az írónő, hogy „magyarra” cserélték a „meleg” szót versében egy tizedikeseknek szóló tankönyvben


A szerző Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő tudta nélkül nyúltak bele a vers szövegébe
A szerző Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő tudta nélkül nyúltak bele a vers szövegébe

Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő Szó című verséről van szó, amelynek szövegét a szerző tudta és beleegyezése nélkül változtatta meg a Katolikus Pedagógiai Intézet és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 10. osztályosoknak szóló irodalom-szöveg- és feladatgyűjteményében. Megszólalt a kiadó.

Frissítés: A kiadó Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője, Barcsák Marianna a történtekről először beszámoló Népszavának elmondta, hogy a szöveggyűjtemény szerkesztői jóhiszeműen a vers egy eltérő, nyilvánosan jelenleg is elérhető szövegváltozatát használták fel. A kiadó a sajtóból értesült arról, hogy tévedés történhetett, felvették a szerzővel a kapcsolatot a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében. Közben a szerző a Facebook-oldalán írt arról, hogy egy olvasó írhatta át, majd küldhette el a szozat.org című honlapra még 2016-ban a rossza változatot, a tankönyvszerkesztő nyilván onnan másolta ki a verset. "A Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője kedves és együttműködő volt, az online verzióban azonnal javította a verset, a nyomtatással leálltak, a szeptemberi tankönyvben már hibátlanul lesz a szöveg" - írja a szerző.


Ismert versről van szó, amelyet az irodalomórákon gyakran tanítanak, mert nyelvezete, hangneme közel áll a fiatalokhoz, a kivándorlásról és az azzal kapcsolatos dilemmákról szól.

Az eredeti vers így szól:

„Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma.”

Az iskolai szöveggyűjteményben ez így jelent meg:

„Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, magyar, roma.”

A szerző, akinek egyik meséje a Meseország mindenkié című könyvben volt olvasható, a történtekről elsőként beszámoló Népszavától tudta meg, hogy változtattak versének szövegén, amihez nem járult volna hozzá, ha előzetesen kikérik a véleményét. Az írónő ugyanakkor a lapnak elmondta: még arról sem tudott, hogy a Szent Imre-tankönyvek 10. osztályosoknak készült kötetében megjelenik a verse, pedig ilyenkor jellemzően megkeresik a szerzőket, neki például „a reformátusok fizetnek is jogdíjat”. Azt mondta, felveszi a kapcsolatot a kiadóval, és megkérdezi, hogy találtak rá versének erre a változatára.

A Szabad Európa is kereste az ügyben először a Katolikus Pedagógiai Intézetet, ott azt választ kaptuk, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az illetékes. Elküldtük kérdéseinket az MKPK-nak. Egyebek között arról érdeklődtünk, miért nem keresték meg a szerzőt, hogy változtatni kívánnak a vers szövegén, és miért érezték szükségét annak, hogy a meleg kifejezés ne szerepeljen a József Attila-díjas költő verésben. Az MKPK szerkesztőségünknek az alábbi választ küldte.

"A 10. osztályos irodalmi szöveggyűjtemény fontos szerkesztői szempontja volt, hogy abban a kortárs irodalom minél szélesebb spektruma jelenjen meg. Ezért tartottuk fontosnak, hogy Kiss Judit Ágnes “Szó” című verse is megjelenhessen a kötetben, melynek a megjelenést a költő sem ellenezte. A szöveggyűjtemény szerkesztői jóhiszeműen a szóban forgó vers egy eltérő, nyilvánosan jelenleg is elérhető szövegváltozatát használtak fel. A sajtóból értesültünk arról, hogy tévedés történhetett, az arra illetékesek természetesen felvették a szerzővel a kapcsolatot a helyzet mielőbbi tisztázása érdekében."
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG