Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

2912 újabb koronavírusos fertőzött, 47 halott Magyarországon


Szentendre, 2020. december 16. Mintát vesznek egy autóval érkező pácienstől a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomáson Szentendrén 2020. december 16-án.
Szentendre, 2020. december 16. Mintát vesznek egy autóval érkező pácienstől a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomáson Szentendrén 2020. december 16-án.

2 912 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 403 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 beteg, így az elhunytak száma 14 299 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 306 621 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 103 fő.

4 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 445 535 fő kapott oltást, közülük 190 705 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így jövő héten azzal is kezdődhet az oltás. Elindult az újraindításról szóló online "nemzeti konzultáció" is.

Botrányos múlt, ígéretes jövő: mit tudunk a Sinopharm vakcináról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan Magyarországon is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma. Az Operatív Törzs arra figyelmeztet, hogy ez azt jelenti, a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

Felgyorsulhat az oltás

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiával. György István szerint ahhoz, hogy ezeket az oltásokat ténylegesen el lehessen végezni az kell, hogy aki értesítést kap, fel is vegye az oltást.

Jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak.

Oroszország már a harmadik vakcinát engedélyezi

Oroszországban engedélyt kapott a harmadik orosz fejlesztésű oltás is, bár a klinikai tesztek még nem zárultak le. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök azt mondta, hogy ezzel Oroszország lett "az egyetlen ország jelenleg, aminek már három vakcinája is van".

Az első 120 ezer adag CoviVac-vakcinát márciusban kaphatják meg az oroszok. Az év végéig 20 millió adagot akar Moszkva legyártani az új oltószerből. Helyi tudósok azt állítják, a vakcina hatékonysága 90 százalék fölött van, bár a nagyszabású klinikai tesztekre még várni kell.

Annak ellenére, hogy Oroszország rendkívül korán engedélyezte az első saját fejlesztésű oltóanyagát, eddig összesen 2,2 millió embert oltottak be, avagy a lakosság olyan 1,5 százalékát.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG