Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Május végéig lehet kérni az átjelentkezést az önkormányzati és az EP-választáshoz 


Urna az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében 2019. május 26-án
Urna az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében 2019. május 26-án

Az önkormányzati választáson csak a tartózkodási helyre lehet kérni az átjelentkezést, és csak akkor, ha február 11-e előtt történt a bejelentés. Ebben az esetben a tartózkodási hely szerinti önkormányzati jelöltekre lehet szavazni az országosan egységes EP-listák mellett. Az EP-választáshoz bárhova át lehet jelentkezni, de ott az önkormányzati választáson nem lehet szavazatot leadni.

Országgyűlési választáson a választók bármelyik magyarországi településre átjelentkezhetnek, de ott is csak a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

Önkormányzati választáson a választó csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, de oda is csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesítette, ami a június 9-i voksolás esetében február 11., és a tartózkodási hely érvényessége legalább a választás napjáig tart – írja az MTI.

Május 31-ig lehet kérni az átjelentkezést online az Ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen a választási irodákban. Eddig több mint hatezren jelentkeztek át. 2019-ben az önkormányzati választáson 29.130-an, az európai parlamenti (EP) választáson 97.618-an szavaztak átjelentkezéssel. A szabályok miatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak nem gyakorolhatják szavazati jogukat az önkormányzati választáson, kivéve, ha a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet is tartozik.

Az európai parlamenti (EP) képviselők választásán a választók korlátozás nélkül átjelentkezhetnek más magyarországi településre, az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adhatja le voksát az EP-választáson, de az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot nem kap. Az EP-választásra átjelentkezők a lakóhelyük szerinti szavazókörben azonban szavazhatnak az önkormányzati választáson.

XS
SM
MD
LG