Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a héten tengeri humanitárius folyosó nyílhat a Gázai övezet felé


Ursula von der Leyen ciprusi látogatásán 2024. március 8-án
Ursula von der Leyen ciprusi látogatásán 2024. március 8-án

Már a napokban megkezdheti működését a Ciprust a palesztin enklávéval összekötő segélykorridor a területen élők ellátása, a humanitárius válság csillapítása érdekében – közölte az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az Egyesült Arab Emírségek által támogatott első tesztszállítmány már pénteken elhagyhatja a lárnakai kikötőt.

„A ciprusi tengeri folyosót együtt indítjuk el, az Európai Unió, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok” – jelentette ki a szigetországban.

„Már nagyon közel vagyunk a folyosó megnyitásához, remélhetőleg szombaton vagy vasárnap sor kerülhet rá. Nagyon örülök, hogy ma kísérleti tesztüzemet indítanak” – tette hozzá.

Azt nem tudni, hogy hol fog kikötni az első segélyszállítmány a Hamász terrorszervezet uralta területen, és nem érintette Joe Biden amerikai elnök előző napi bejelentését sem, miszerint az Egyesült Államok „ideiglenes kikötőt” tervez építeni a Gázai övezetben a humanitárius ellátmányt szállító hajók fogadása céljából.

Biden hangsúlyozta, hogy nem küldenek katonákat a területre, azt viszont nem árulta el, hogy pontosan hova képzelik a mólót, amelyről egyelőre nem tudni, hogy ki garantálná a biztonságát.

Amerikai tisztségviselők szerint egy ilyen állomás létrehozása hetekig eltarthat, márpedig az enklávé északi részéből már most is hírek érkeznek alultápláltság miatt életüket vesztő gyerekekről.

Ehhez kapcsolódóan: Gyerekek halnak éhen a Gázai övezetben

Az ENSZ friss tájékoztatása szerint továbbra is a szárazföldi útvonalak járhatóvá tétele jelenti a prioritást.

A Palesztin Hatóság üdvözölte az amerikai elnök terveit, a lakosság körében ugyanakkor nem volt ilyen pozitív a fogadtatás.

„Ahelyett, hogy azt mondják, kikötőt fognak építeni, hogy segítsenek, inkább hagyjanak fel a fegyverszállítással” – mondta egy belső menekült Hán Júniszban.

„Ezekkel az amerikai fegyverekkel gyilkolják a gyerekeinket és mindannyiunkat, akárhova megyünk. Nincs szükségünk tőlük segélyre, arra van szükségünk, hogy leállítsák a gyilkolást” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG