Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyerekek halnak éhen a Gázai övezetben


Ételosztásra váró gyerekek Rafahban 2024. február 19-én
Ételosztásra váró gyerekek Rafahban 2024. február 19-én

Bekövetkezett, amitől az utóbbi hónapokban tartottak. A Hamász októberi terrortámadásaira válaszul megindított izraeli hadműveletek kezdete óta sokan figyelmeztettek az éhínség veszélyére.

Továbbra is a Gázai övezet Izrael által körbezárt északi részén a legsúlyosabb a helyzet. Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az itt található Kamal Advan és al-Sifa kórházban legkevesebb húsz ember vesztette életét alultápláltság és kiszáradás miatt, és a többségük kiskorú volt.

A különösen sérülékeny helyzetben lévő gyerekek körében azonban a déli területeken is egyre több az áldozat, pedig ott szélesebb körű a hozzáférés a segélyszállítmányokhoz.

A rafahi Emirati kórházban például tizenhat koraszülött csecsemő halt meg alultápláltságban az utóbbi öt hét során az ott dolgozó orvosok egyike szerint.

„Itt vannak a gyermekhalálok, amitől féltünk” – hangsúlyozta Adele Khodr, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közel-keleti regionális igazgatója.

Az izraeli hadsereg az október 7-i terrortámadásokat követően jórészt elvágta a palesztin enklávé víz-, élelmiszer-, gyógyszer- és áramellátását, illetve nem enged be kellő mennyiségben segélykamionokat a vádak szerint, a rakományok átvizsgálása is sokáig tart.

Ehhez kapcsolódóan: Átlépte a harmincezret a halottak száma a Gázai övezetben

A zsidó állam az éhezésért az ENSZ ügynökségeit tartja felelősnek, mondván, hogy nem tudják elosztani a határátkelőhelyeknél felhalmozott szállítmányokat. A világszervezet ugyanakkor azt sérelmezi, hogy számos konvojt visszafordítanak az izraeliek, mivel a hadsereg nem biztosít számukra biztonságos útvonalat. Az sem ritka, hogy a lakosok kifosztják az elosztási pontok felé tartó teherautókat.

A nemzetközi nyomásnak engedve Jeruzsálem bejelentette, hogy a héten közvetlenül Észak-Gázában megnyitja az átkelőket a segélyszállítmányok előtt, illetve lehetővé teszi a tengeri szállítási útvonalak használatát is.

Az övezet súlyos pusztítást elszenvedő, északi részén minden felszólítás ellenére továbbra is emberek százezrei tartózkodnak.

Helyiek szerint gyakorlatilag lehetetlen húshoz, tejhez, zöldséghez és gyümölcshöz jutni, a boltok kínálatában még elérhető néhány termék ára pedig az egekbe szökött. A legtöbben gyomnövényekből próbálnak főzni.

„Epekedünk egy darab kenyérért” – mondta a hetvenéves Fatima Sahín, aki két fiával és unokáival él együtt.

A Kamal Advan kórház igazgatója közölte, hogy napi három-négyszáz gyereket kezelnek, akiknek nagyjából háromnegyede alultápláltságtól szenved.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú a legfőbb riválisára támaszkodott – most Beni Ganc a népszerűbb

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek, és körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 130-at továbbra is fogva tartanak.

A zsidó állam pusztító hadműveletei nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült, az ENSZ statisztikái szerint minden negyedik ember éhezik a területen.

Izrael többször leszögezte, hogy addig folytatja a harcot, amíg el nem éri a céljait, vagyis a Hamász teljes felszámolását és az elhurcolt emberek mindegyikének hazajuttatását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG