Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a hétvégén megalakulhat a Meloni vezette új olasz kormány


Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője a választás éjszakáján pártja főhadiszállásán, Rómában 2022. szeptember 26-án
Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek vezetője a választás éjszakáján pártja főhadiszállásán, Rómában 2022. szeptember 26-án

Várhatóan péntek délután Sergio Mattarella köztársasági elnök felkéri Giorgia Meloni jobboldali vezetőt, hogy alakítsa meg Olaszország új kormányát, és legyen az ország első női miniszterelnöke.

Meloni, akinek az Olasz Testvérek pártja a múlt hónapban megnyerte a választást a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia és Matteo Salvini-féle Liga alkotta koalíció élén, magyar idő szerint fél ötkor érkezik a római Quirinale-palotába – közölte Sergio Mattarella elnök hivatala.

„Készek vagyunk a lehető leggyorsabban kormányt alakítani” – mondta Meloni a koalíciós partnerek és Mattarella első találkozója után. Az új kormány a hétvégén teheti le az esküt. A második világháború óta ez lesz Olaszország legjobboldalibb kormánya.

1946 óta ez lesz Olaszország 68. kormánya, és olyan jelentős kihívásokkal kell szembenéznie, mint a fenyegető recesszió és az emelkedő energiaárak, valamint az ukrajnai háborúra adott egységes álláspontot kell képviselnie.

Az új kormány a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormányt váltja fel. Draghi pénteken Brüsszelben még utoljára részt vett az Európai Unió csúcstalálkozóján mint miniszterelnök.

Bár az új kormány összeállítása olasz viszonylatban gyorsan zajlott, a koalícióban feszültségek alakultak ki, mivel többször is úgy tűnt, hogy Berlusconi megpróbálja aláásni Meloni tekintélyét.

Putyin ajándéka

Múlt héten a sajtó a parlamentben belepillanthatott Berlusconi feljegyzéseibe, amelyben azt írta, hogy „hatalmaskodónak (…) zsarnokoskodónak (…) arrogánsnak (…) sértőnek” tartja.

A 86 éves politikus a héten újabb politikai vihart gerjesztett, amikor a Forza Italia képviselőinek azt mondta, Ukrajnát hibáztatja a háborúért, és azt állította, hogy ajándékokat és „kedves leveleket" váltott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Meloni ezt követően nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy kormánya határozottan NATO- és Európa-párti lesz.

Aki nem ért egyet ezzel, az nem lehet a kormány tagja.

Antonio Tajani, a Forza Italiában Berlusconi jobbkeze lesz várhatóan a következő külügyminiszter. Csütörtökön Brüsszelbe repült, hogy tárgyaljon az uniós szövetségesekkel, és biztosította őket arról, hogy pártja elítéli Oroszország elfogadhatatlan ukrajnai invázióját.

A kulcsfontosságú gazdasági miniszteri posztot várhatóan Giancarlo Giorgetti, a Liga helyettes vezetője és Draghi leköszönő egységkormányának ipari minisztere kapja. Meloni jövő héten tartja első beszédét a parlamentben. Mindkét kamarában meg kell nyernie a bizalmi szavazást, hogy megkezdhesse a kormányzást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG