Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Berlusconi visszatért, az adócsalási tiltás után szenátusi mandátumot nyert


A Liga vezetője, Matteo Salvini, a Forza Italia első embere, Silvio Berlusconi és az Olaszország Fivérei vezetője, Giorgia Meloni kampányzáró rendezvényükön Rómában, a Piazza del Popolón 2022. szeptember 22-én
A Liga vezetője, Matteo Salvini, a Forza Italia első embere, Silvio Berlusconi és az Olaszország Fivérei vezetője, Giorgia Meloni kampányzáró rendezvényükön Rómában, a Piazza del Popolón 2022. szeptember 22-én

Éppen időben, hogy megünnepelje 86. születésnapját, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök visszatér az olasz parlamentbe. Csaknem egy évtizeddel azután nyert képviselői helyet a szenátusban, hogy adócsalás miatt elítélték, és eltiltották közhivatal viselésétől.

Berlusconit, akinek visszatérései három évtizede fémjelzik az olasz politikát, a szavazatok több mint ötven százalékával újra beválasztották az olasz felsőházba vasárnap az északi Monzában, ahol egy olyan futballcsapat tulajdonosa, amely a közelmúltban került fel az olasz felső osztályba.

Bár összességében pártja mandátumokat veszített a 2018-as általános választásokhoz képest, a vártnál jobban teljesített, és Berlusconi győzelme különösen szívhez szóló volt.

Személyes bosszú

„Szenátusi helyének visszaszerzése egyfajta személyes bosszú volt Berlusconi számára azok után az igazságszolgáltatási problémák után, amelyeken átment” – mondta Massimiliano Panarari, a római Mercatorum Egyetem politikai elemzője.

2013-ban a Szenátus kizárta Berlusconit a médiavállalkozását érintő adócsalási ítélet miatt, és hat évre a közhivataloktól is eltiltották. Miután letöltötte a közérdekű munkát, a bíróság úgy döntött, hogy ismét betölthet közhivatalt, és 2019-ben mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Harmadik, egyben utolsó miniszterelnöksége 2011-ben váratlanul ért véget, amikor a pénzügyi piacok elvesztették a bizalmukat abban, hogy a milliárdos médiamágnás irányítani tudja Olaszország pénzügyeit az európai államadósság-válság idején.

A vártnál jobban szerepelt

Berlusconi Forza Italia jobbközép pártja – amely a kilencvenes években a populista politika úttörője volt Olaszországban – valamivel több mint nyolc százalékot szerzett a vasárnapi szavazáson, amelyet szövetségese, Giorgia Meloni uralt. Meloni most készen áll arra, hogy az ország első szélsőjobboldali kormányát vezesse a második világháború óta.

Az eredmény jobb volt a vártnál a Forza Italia számára, annak ellenére hogy a 2018-as választásokon leadott szavazatok 14 százalékához képest még így is jelentős támogatásvesztést jelent. A párt az elmúlt években meggyengült, ártottak neki Berlusconi igazságszolgáltatási gondjai és visszatérő egészségügyi problémái, de azért így is eléggé releváns maradt.

A várakozásokat felülmúlva a Forza Italia közvetlenül másik szövetségese, a bevándorlóellenes Matteo Salvini Ligája mögött végzett, amely csak a szavazatok körülbelül kilenc százalékát szerezte meg, szemben a 2018-as 17 százalékkal.

Dicsekszik is vele

Berlusconi ígéretet tett arra, hogy a mérsékletesség érdekében befolyást gyakorol a jobbközép koalíció másik két, radikálisabb pártjára.

„A Ligával folytatott versenyében a Forza Italia elég jól szerepelt, ennek köszönhetően Berlusconi ismét kulcsszerepet tölt be az új kormánykoalícióban. Elmondhatja, hogy győztese a mostani választásoknak” – mondta Panarari.

A médiamogul, akinek csütörtökön lesz a születésnapja, pont ezt tette, miután beérkeztek a szavazatok. „A Forza Italia meghatározónak bizonyult a jobbközép sikere és a következő kormány megalakulása szempontjából – lelkendezett Berlusconi egy tweetben. – Ismét Olaszország szolgálatába állítom magam, annak az országnak a szolgálatába, amelyet szeretek.”

TikTok-kampány

Az elemzők megjegyezték, hogy néhány groteszk fellépése ellenére a TikTokon, amelyeket Berlusconi a választási kampányban arra használt, hogy anekdotákkal és viccekkel érje el a fiatal szavazókat, a háromszoros miniszterelnöknek sikerült új teret nyernie Olaszország politikai színpadán.

TikTok-videói, amelyekben gyakran mutatkozott klasszikus öltönyben és nyakkendőben, látszólag ütköztek a tinédzser közönség nyelvével és stílusával, mégis nagy sikert arattak.

„Még mindig megvan” – mondta az egyik virálissá vált videóklipben, miután egy televíziós interjú közben sikeresen elkapott egy legyet, amely a homlokára szállt.

Barátság Putyinnal

A kampány vége felé meglepődött, amikor az volt a látszat, hogy helyesli Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai invázióját, mondván, hogy a Donyec-medencei Moszkva-barát szeparatisták kényszerítették erre.

„A csapatoknak be kellett volna vonulniuk, egy héten belül el kellett volna érniük Kijevet, leváltani Zelenszkij kormányát tisztességes emberekre, majd távozni” – mondta Berlusconi kedvenc késő esti talkshow-ja műsorvezetőjének. Később meghátrált, mondván, szavai „túlságosan le voltak butítva”.

De Berlusconi hosszú, baráti múlton osztozik Putyinnal: vendégül látta az orosz vezetőt szardíniai villájában, sőt 2014-ben Putyinnal a Krím félszigeten is járt, miután az orosz vezető elszakította Ukrajnától.

Amíg Berlusconi él, a Forza is él

Miközben Berlusconi újabb politikai életet biztosított magának, pártja túlélése hosszú távon továbbra is bizonytalan, miután úgy tűnik, hogy elválaszthatatlan Berlusconi aktív jelenlététől.

„Amíg Silvio Berlusconi él, a Forza Italia él. De a párt soha nem volt autonóm” – mondta Sofia Ventura, a Bolognai Egyetem politológiaprofesszora.

És nem is Berlusconi volt az egyetlen győztes a háztartásban.

32 éves barátnője, Marta Fascina szintén bejutott a parlament alsóházába, miután megnyerte a szavazást a szicíliai, marsalai választókerületben, annak ellenére hogy a kampány során soha nem jelent meg a déli szigeten.

Egy olasz újságnak adott interjúban Fascina azt mondta, hogy gyerekkorában édesapjával Szicíliába járt nyaralni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG