Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a jövő héten berobbanhat Budapesten a járvány, aztán jönnek a nagyobb városok


A hivatalos adatok szerint Magyarországon az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron variáns a felelős.
A hivatalos adatok szerint Magyarországon az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron variáns a felelős.

Megugrott, egy nap alatt több mint a duplájára emelkedett az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 82 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. A járványmodellek alapján már a jövő héten berobbanhat az ötödik hullám Budapesten.

Magyarországon kedd reggel 2429, szerda reggel viszont már 5270 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.264.709 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Kedden 83, szerdán 82 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Velük az elhunytak száma 39.599 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma pedig 101.457 főre emelkedett. 3090 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány berobbanását valószínűsítik

Az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó fizikusa, Vattay Gábor az RTL Klubnak azt mondta, számításai szerint az ötödik járványhullám a jövő hét során meg fogja haladni a delta variáns okozta negyedik hullámban elért magasságot Budapesten.

A szakember szerint vidéken először a városokban majd a falvakban jelenik meg a fővároshoz képest 2-3 hét késéssel az ötödik járványhullám.

A szakember előrejelzését erősíti, hogy ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az előző hetek csökkenő, majd stagnáló eredményei után 2021 utolsó hetében "enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvíz minták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációjában".

A városok közül emelkedő tendencia figyelhető meg

  • Budapest,
  • Eger,
  • Kaposvár,
  • Szekszárd esetében.

Enyhe csökkenés tapasztalható

  • Székesfehérvár,
  • Tatabánya,
  • Veszprém mintájánál.

A többi településnél stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Az NNK laboratóriuma a variánsokat vizsgáló humán minták alapján megállapította, hogy Magyarországon az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron variáns a felelős.

XS
SM
MD
LG