Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új ajánlásokat adtak ki itthon a Covid-oltásokra


Oltás egy székesfehérvári háziorvos rendelőjében 2021. március 17-én
Oltás egy székesfehérvári háziorvos rendelőjében 2021. március 17-én

A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak, harmadik oltásnál általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs – egyebek között ez áll abban a szakmai ajánlásban, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott ki a Covid–19-védőoltások alkalmazásához. Javasolják a 12–17 évesek harmadik oltását is.

A harmadik oltásról azt írják a december 20-án kelt anyagban, hogy az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltó orvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs. Modernából viszont ismétlő oltásnál minden kombináció esetében csak fél dózis adható. Nincs változás a harmadik oltásnál abból a szempontból, hogy azt az alapimmunizálás után négy, legfeljebb hat hónappal kell beadni.

A negyedik oltás bevezetését egyelőre nem tartják indokoltnak Magyarországon a döntéshozók.

Javasolják a 12–17 évesek harmadik oltását

A közleményben ugyanakkor javasolják a 12–17 évesek harmadik oltását, tekintettel a járványügyi helyzetre és arra, hogy az oltást követő nem kívánatos események elhanyagolhatók.

Itt is hangsúlyozzák a közleményben, hogy a Modernából harmadik oltásnál fél adag adható.

Immunhiány, sérült immunitás

A szakmai ajánlásban részletesen foglalkoznak egyebek között az immunhiányos, valamint a sérült immunitású hematológiai betegek koronavírus elleni oltásával.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a csökkent immunitású betegcsoportok oltásával kapcsolatos kutatások, adatgyűjtések elemzése folyamatosan zajlik. Ezek, illetve a járványhelyzetben kialakuló vizsgálatok akár rövid időn belül is az ajánlások átértékelését tehetik szükségessé.

Fertőzésen átesett oltatlanok

Róluk az áll a friss ajánlásban, hogy felgyógyulásuk után olthatók, és a tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-vizsgálat elvégzése nem indokolt.

Az ajánlás készítői hangsúlyozzák, hogy a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak, minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

XS
SM
MD
LG