Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már az EU-csúcs előtt megállapodás jöhet az újabb szankciókról


Európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben
Európai uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Diplomáciai források szerint már a tagállamok vezetőinek jövő heti csúcsértekezletét megelőzően megállapodás születhet a következő, Oroszországgal szembeni szankciós csomagról vagy legalábbis a főbb elemeiről.

Egy névtelenséget kérő illetékes arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökséget, hogy az európai uniós országok állam- és kormányfői főleg az illegitim ukrajnai „népszavazások” várható következményeiről, az orosz nukleáris fenyegetésről, illetve az Északi Áramlat gázvezetékek feltehetőleg szabotázs miatti szivárgásáról fognak egyeztetni.

Szó lesz emellett az energiaár-sapka bevezetésének különböző lehetőségeiről. Szakértők szerint heves vitára lehet készülni több kérdésben is.

Az Európai Bizottság kedden bemutatta nyolcadik szankciós csomagját. Ennek értelmében megtiltanák egyebek mellett a repülőgépgyártáshoz használatos termékek, bizonyos elektronikus eszközök és vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, különböző szolgáltatások nyújtását, illetve számos orosz áru, például az acél, a cigaretta, a papír, a műanyag importját. Tilos lenne továbbá az EU-s állampolgároknak vezető tisztséget betölteniük orosz állami vállalatoknál.

Harminchét személlyel és szervezettel tervezik bővíteni a vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat magában foglaló szankciós listát. Az érintettek között vannak miniszterhelyettesek, illetve álhírek terjesztésével vádolt hírességek, zenészek.

Javaslatot tettek azon jogalap megállapítására is, amellyel meghatároznák az orosz olajár felső határát, emellett határozottabban lépnének fel a szankciók kijátszása ellen.

Az újabb importkorlátozások számítások szerint legkevesebb hétmilliárd euró bevételtől fosztanák meg Oroszországot.

„Eltökélt szándékunk, hogy a Kreml megfizesse az eszkaláció árát” – szögezte le Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke.

Az elfogadáshoz a tagállami kormányok egyhangú jóváhagyására van szükség, a huszonhét nagykövet pénteken tárgyal először a bemutatott csomagról. A magyar kormány azonban az utóbbi hetekben jóformán kizárólag a szankciókkal szembeni tiltakozásra fókuszálta kommunikációját, így kétséges, hogy beleegyezne-e a kiterjesztésükbe.

Washington is lép

Újabb szankciók elfogadására készül az Egyesült Államok is a nemzetközi közösség által el nem ismert álreferendumok miatt, a tervezett intézkedések az elnöki hivatal szerint „súlyos gazdasági következményekkel” fognak járni Oroszország számára.

„Soha nem fogjuk elismerni ezeket a törvénytelen és illegitim annektálási kísérleteket” – hangsúlyozta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

„Együtt fogunk dolgozni szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy további gazdasági költségekkel sújtsuk Oroszországot, illetve egyes személyeket és entitásokat Oroszországon belül és kívül” – tette hozzá.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője előző héten helyezett kilátásba újabb korlátozásokat, miután Moszkva részleges katonai mozgósítást rendelt el háborús erőfeszítései fokozása érdekében, illetve bejelentette, hogy „népszavazást” tart az ukrajnai Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck és Herszon régió Oroszországhoz csatlakozásáról.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter további korlátozások életbe léptetésére szólította fel a Nyugatot az újabb fejleményekre tekintettel, valamint közölte, hogy a „referendumok” nem változtatnak országa harctéri cselekményein.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG