Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már ma elfogadhatja a parlament az új katatörvényt, ami ellen spontán tüntetés szerveződik


Ha a parlament ma megszavazza, a kisadózó vállalkozók tételes adójára vonatkozó új szabályokat, azok szeptember elsejétől hatályba lépnek. A változás mintegy 450 ezer embert érint.
Ha a parlament ma megszavazza, a kisadózó vállalkozók tételes adójára vonatkozó új szabályokat, azok szeptember elsejétől hatályba lépnek. A változás mintegy 450 ezer embert érint.

Kivételes eljárásban tárgyalja és ma már meg is szavazhatja a parlament a kisadózó vállalkozók tételes adóját szigorító törvényjavaslatot, amit egy nappal korábban, hétfőn nyújtotta be a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a javaslat kicsit erőteljesre sikeredett, de a magyar találékony. A Facebookon spontán tüntetés kezdett szerveződni a szigorítás ellen.

Noha Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón az Index kérdésére még azt felelete, hogy tudomása szerint nincs kész a tervezet, azt négy nappal később már be is nyújtották a országgyűlésnek. A parlament kivételes eljárásban, első napirendi pontként tárgyalhat a javaslatról és akár még ma el is fogadhatja azt.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a változtatás leglényesebb elemei:

  • Csak azok választhatják ezt az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók, kivéve a taxis személyszállítást végzők. Utóbbiaknál ugyanis - a jogalkotó szerint - a szolgáltatás jellegéből fakadóan a kizárólag lakossági értékesítés megvalósíthatatlan lenne.
  • Évi 18 millió forintra emelték a bevételi értékhatárt.
  • Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi ötvenezer forint.

Ha a parlament ma megszavazza, a kisadózó vállalkozók tételes adójára vonatkozó új szabályokat, akkor azok már szeptember elsejétől hatályba lépnek. A változás mintegy 450 ezer embert érint, nagyjából ennyien katáznak ma Magyarországon, főként szellemi szabadfoglalkozásúak. Nekik nagyjából másfél hónapjuk marad az átállásra.

A törvényjavaslathoz a 444 beszámolója szerint érkezett két módosító javaslat:

  1. A Momentum javaslata kivenné a szabályozásból, hogy a katás vállalkozók csak magánszemélyeknek állíthatnának ki számlát, és módosítaná az új katás rendszer bevezetésének határát is, hogy több idejük legyen a vállalkozóknak az átállásra.
  2. A Mi Hazánk úgy változtatna a javaslaton, hogy a katás vállalkozók állami, önkormányzati szerveknek és köztulajdonban álló gazdasági társaságoknak továbbra is szolgáltathassanak, és maradjon meg a mellékállásban dolgozók katája.

Közben a Facebookon demonstráció kezdett szerveződni a kata szigorítása ellen. Mivel a gyülekezési törvény szerint a demonstrációt előre be kellett volna jelenteni, spontán tüntetésként hirdették meg az eseményt a szervezők, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az összes résztvevő saját felelősségre tevékenykedjen.

Parragh szerint kicsit erőteljes lett, de a magyarok találékonyak

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy a tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült. Hozzátette, hogy a kamara a januári átállás mellett érvelt, mert úgy vélik, hogy az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz.

Az MKIK elnöke kizárta, hogy puhul a tervezet, mint fogalmazott, „kedden ilyenkor ez már jogszabály” lesz. Parragh szerint számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét, és a magyar találékony, lesznek ötletek és tippek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG