Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már nem a jómódúak betegsége a magas vérnyomás


Vérnyomásmérés Amnanban
Vérnyomásmérés Amnanban

Az elhízás mellett a szegénység az egyik fő okozója a magas vérnyomásnak – derült ki a WHO jelentéséből. Az elmúlt harminc évben drámaian nőtt a magas vérnyomással élők száma az alacsony jövedelmű országokban.

Bár a magas vérnyomás aránya harminc év alatt alig változott világszerte, az esetek aránya az alacsonyabb jövedelmű országok felé tolódott el, mivel a gazdag országok nagyrészt ellenőrzés alá vonták a betegséget – olvasható a WHO-nak és az Imperial College Londonnak a The Lancet című szaklapban megjelent közös tanulmányában. A gazdaságilag fejlettebb országokban elsősorban azért csökkent a hipertónia aránya, mert az érintettek nagyobb része fordul orvoshoz. Eközben a szegény országokban, bár a magas vérnyomás kockázatát növelő életmód már jelen van, a megfelelő kezelések nem érhetők el.

Már nem a jólét jele

„Már nem a jólét, hanem a szegénység fokmérője a magas vérnyomás – mondta Majid Ezzati, az Imperial College London globális környezet-egészségügyi professzora egy sajtótájékoztatón. – Az érintettek a szubszaharai Afrika számos részén, Dél-Ázsia egyes részein, a csendes-óceáni szigetországok némelyikében még mindig nem férnek hozzá a szükséges ellátáshoz” – mondta.

Mikkelsen szerint a magas vérnyomás genetikai kockázati tényezői mellett vannak „módosítható kockázati tényezők” is, amelyek az életmódhoz kapcsolódnak. Ezek közé tartozik az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a kontrollálatlan cukorbetegség és a túlsúly – mondta. Az elhízásra utalva elmondta: „Az valójában a kockázati tényezők cunamija.”

A betegeket terheli a gyógyszerköltség

Az egészséges életmód mellett kulcsfontosságúak a vérnyomásgyógyszerek a probléma kezelésében. Ezek Bente Mikkelsen, a WHO nem fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója elmondása szerint a világ jelentős részén a betegeknek jelentenek költséget. Szerinte fontos lenne, hogy ezeknek egyébként nem túl drága gyógyszereknek az árát a társadalombiztosítás fedezze.

A WHO szerint 2019-ben mintegy 17,9 millió ember halt meg szív- és érrendszeri betegségekben, ami világszerte minden harmadik halálesetet jelent, és a magas vérnyomás a fő tényező.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a magas vérnyomás könnyen diagnosztizálható a vérnyomás ellenőrzésével, és alacsony költségű gyógyszerekkel kezelhető. Ám az érintettek fele nem tud az állapotáról, amely így kezeletlen marad.

XS
SM
MD
LG