Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Már nem vagyunk letiltva a városházán” – Babos Attila, Szabad Pécs


Babos Attila
Babos Attila

Pécsett szinte minden pártnak van saját lapja, de hiába veszítette el a várost a Fidesz 2019-ben, az új vezetéssel sem barátkozó független újságírók dolga nem lett könnyebb. A négyéves Szabad Pécs egyik alapítójával, Babos Attilával beszélgettünk.

Majdnem pont négy éve indult a Szabad Pécs, azután nem sokkal, hogy a Dunántúli Napló kiadója Mészáros Lőrincé lett.

2016 decemberében bocsájtottak el minket, miután a Dunántúli Naplót kiadó Médaworksöt átvette Mészáros Lőrinc. Egyértelmű volt, hogy a teljes vidéki laphálózat hamarosan kormányközelbe fog kerülni, és ezzel komoly csorbát szenved a vidéki nyilvánosság. Akkor azt mondtam, hogy mi viszont ne adjuk fel, csináljuk tovább, amit addig is csináltunk, mert vidéken is szükség van jó újságra és független médiára. Leküldtek a padlóra, de mi nem olyanok vagyunk, hogy hagyjuk, hogy a politika erőből lenyomjon miket. Ezzel foglalkoztunk akkor már tíz-tizenöt éve, és ez az időszak megmutatta, hogy van olvasói igény arra, amit csinálunk. Úgy számoltam, hogy kell lennie pár ezer pécsi olvasónak, akik akkor is követnek minket, ha valami újba vágunk. Nagyon határozott elképzelésem volt erről: ha nem vállalják a többiek, akkor indítok egy adományalapon működő blogot vagy fizetős hírlevelet. De szerencsére 2017 tavaszán el tudott indulni a Szabad Pécs, amelyet Nimmerfroh Ferenccel és Katus Eszterrel hárman alapítottunk. A Szabad Pécs nevének ötlete amúgy épp a Szabad Európából jött, én találtam ki, de mindenki egyértelműen ezt találta jónak a néhány másik alternatíva mellett.

A Mészáros Lőrincéktől kapott végkielégítésem nagy részét beletettem a működésbe, mert az első évben minimális bevételünk volt. Induláskor tárgyaltunk egy komolyabb befektetővel, akivel az is felmerült, hogy akár más városokban is indítunk a Szabad Pécs mintájára helyi oldalakat. De visszalépett, miután egy üzleti tárgyaláson azt mondták neki, hogy az egyéb vállalkozásai szempontjából nem biztos, hogy jó ötlet minket támogatnia. Nem haragudtam meg rá, érthető volt a döntése, a 2018-as választások előtti időszakban volt néhány elég fura helyzet. Meg kellett nézni például, hogy melyik kávézóba ülünk be tárgyalni.

Az indulás után sikerült stabilizálni a Szabad Pécs fenntartását?

Egy egyhetes időszakot leszámítva már több mint négy éve folyamatosan működik a Szabad Pécs. 2019 novemberében le kellett állítani a lapot, mert elfogyott a pénzünk. Akkor rövid idő alatt sok támogatást kaptunk, volt néhány nagyobb adomány is, így egy hét elteltével újra tudtunk indulni. Ennek az egy hétnek is az volt az üzenete, hogy csináljuk, ne hagyjuk abba. Azóta se hagytuk abba, de a működésünk igazából soha nem stabilizálódott. Van, amikor hosszabb, van, amikor rövidebb időre tudunk tervezni, attól függően, hogy nyerünk-e egy pályázaton vagy bejön-e egy nagyobb hirdetési kampány, esetleg nagyobb összegű adomány, mert adománygyűjtő kampányaink is vannak.

A 2019-es ellenzéki győzelmet hozó önkormányzati választás eredménye befolyásolta a munkátokat?

2017-ben mi írtunk először arról, hogy probléma van Pécs költségvetésével. Egy sajtótájékoztató után Páva Zsolt (akkori fideszes polgármester – K. A. Á.) el is ismerte nekem, hogy bajok vannak, noha korábban az önkormányzat tagadta, hogy bármi probléma lenne. Ebből aztán botrány lett, aminek az lett az egyik következménye, hogy onnantól kezdve szinte semmilyen kérdésünkre nem kaptunk választ. Még sajtótájékoztatón feltett kérdésre is azt mondták, hogy küldjem el írásban a kérdést. Több forrás is megerősítette, hogy letiltottak minket a városházán. 2019 őszén ez megszűnt, mert nyert az ellenzéki szivárványkoalíció. Válaszolnak a kérdéseinkre, kapunk meghívót a sajtótájékoztatókra, nincs már olyan, hogy kizárnának a városházi sajtóeseményről – korábban ilyenre is volt példa. Most néha még meg is erősítik egy-egy értesülésünket, informálisan. Persze nem politikusok, hanem az információ birtokában lévő háttéremberek, név nélkül. Az olvasók már rég elengedték, hogy valaki névvel nyilatkozzon. De a Szabad Pécsnek van már akkora bizalmi tőkéje, hogy ha azt írjuk, hogy nem hivatalos, de megerősített információ, akkor azt elhiszik nekünk. Most még reklámot is kaptunk az önkormányzattól, de azt csak azért fogadtuk el, mert egy uniós pályázattal kapcsolatos, amelyet kötelező több lapban meghirdetni. Egy 35 ezer forintos hirdetésről van szó, de még így is át kellett gondolni, hogy elfogadjunk-e önkormányzati hirdetést, és hogy hogyan értékelnénk, ha más pécsi lapban bukkannának fel önkormányzati reklámok.

A választások után azért jeleztem az új városvezetés felé, hogy mi nem vagyunk barátok. Amikor Nyőgéri Lajos MSZP-s képviselőt akarták gazdasági bizottsági elnöknek választani, akkor valaki megsúgta nekünk, hogy korábban eltiltották a cégvezetéstől. Ezt megírtuk, nem is választották meg a bizottság élére. Az már más kérdés, hogy azóta alpolgármester lett, most szociális ügyekkel foglalkozik, mert ahhoz állítólag ért.

Pécsett elég sok helyi újság van. Elmondod, hogy néz ki a pécsi médiatér?

Szerintem kuriózum Magyarországon, hogy ilyen sok kiadvány legyen egy városban. A Fidesz-közeli KESMA-hoz tartozik a nyomtatott Dunántúli Napló és annak online kiadása, a Bama.hu. A Pécs Aktuál szintén online portál, amely úgy próbálja pozicionálni magát, mint egy véleménybuborékokat áttörő, helyi közélettel és politikával foglalkozó lap. Valójában ez is Fidesz-közeli kiadvány, mert olyanok csinálják, akik az előző, fideszes városvezetésnek is dolgoztak, és a választások közeledtével egyre inkább kormánypárti anyagokat közölnek. Például A Pécsi Tudományegyetem alapítványba szerevezését is csak a kormány narratívája alapján mutatták be. Náluk már akkor megjelentek kormányzati hirdetések, amikor még nem volt egyáltalán olvasottságuk. Az online Pécsi Újság sem független, az előző főszerkesztőjük ma a KESMA-nak dolgozik. Szerződésük is van a fideszes alapítvánnyal, a Pécsi Újság politikai cikkeit rendre átveszi a Dunántúli Napló és a Bama.hu.

Önkormányzati lap a kéthetente megjelenő Pécsi Hírek és az online Pécs Ma. Lehetnének kritikusabbak is, de az is igaz, hogy sokkal színvonalasabbak lettek, mint az előző városvezetés idején voltak. MSZP-közeli a Pécsi Stop nevű portál, amelyet a szocialisták politikai ellenfeleik ellen is felhasználnak. Itt nem csak a Fideszre kell gondolni, mert köztudott, hogy vannak feszültségek a városházi szivárványkoalíción belül. A Pécsi Tükör jobbikos, de mostanában kevés az anyag ezen az oldalon, és főleg politikai célokra használják. Szintén inkább politikai eszköz a Pécsért.hu, amely az Összefogás Pécsért Egyesület oldala, valamint az LMP-s Bahír.hu, amely szintén nem mindig a hagyományos újságírás szempontjai szerint működik, de náluk lehet érezni, hogy alapvetően tisztességes újságot szeretnének csinálni. Meg kell még említeni a Pécsi Napilapot is, amely az első helyi portál volt, de ma már csak takaréklángon működik. Végül pedig Pécs egyike azon tíz városnak, ahol elindult az ingyenes nyomtatott City7. Ennek a KESMA-kiadványnak van ugyan impresszuma, de a cikkek aláírás nélkül jelennek meg. A Magyar Vizslánál kicsit színvonalasabb politikai bulvárlap.

A választásokkal kapcsolatban mire számítasz médiafronton? Indulhat akár ellenetek is lejáratókampány?

Beszédes, hogy a KESMA csak olyan városokban indította el a City7-et, ahol a Fidesz veszített 2019-ben az önkormányzati választásokon. Látszik, hogy nagyon fontos nekik, hogy lehalkítsák a nekik nem tetsző hangokat. Mindenki tudja, hogy az egyik legkeményebb kampány jön 2022 tavaszán, a Fidesz mindent be fog vetni, lesz nyugdíjemelés, útfelújítás és rezsicsökkentés, talán még a migránsveszéllyel való fenyegetés is. Nem kizárt, hogy megnövelik a City7 példányszámát, vagy akár ingyenes melléklettel jelennek meg a helyi lapok. Eddig csak minimális kísérletek voltak arra, hogy személyemben engem lejárassanak, de számítok arra, hogy ez változni fog. Arra is van példa más vidéki városban, hogy a helyi ellenzéki lap nevével visszaélve indítottak kormánypárti Facebook-oldalt, fel vagyunk készülve hasonlóra mi is. Rengeteg pénzt és erőforrást fog a kormány kommunikációra fordítani. De azért arra is számítok, hogy minket sokan fognak olvasni, és meg fog nőni a minket támogatók száma is, mert többen fogják úgy érezni, hogy szükség van arra, amit mi csinálunk.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG