Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Marad a vízhordás? A kormány szerint most nincs pénz a Velencei-tó vizének pótlására


Egy tandemfejes a Velencei-tóba 2010. július 14-én – ma már ez senkinek sem ajánlott, a tó vizének 44 százaléka hiányzik
Egy tandemfejes a Velencei-tóba 2010. július 14-én – ma már ez senkinek sem ajánlott, a tó vizének 44 százaléka hiányzik

Újabb akcióra készülnek a Velencei-tóért aggódó civilek, miután a kormány egyelőre nem ad pénzt a tó vízpótlására. Szerintük ökológiai katasztrófa fenyeget, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka.

„Eltapsolni barbár partfalfelújításra 14 milliárdot, ehhez leengedni ötven-hatvan centiméterrel a vizet, majd azt mondani, nincs pénz annak a kárnak az elhárításra, amelyet okoztak, oldja meg a természet... Erre én már csak káromkodni tudok. Azt ide nem írom le” – olvasható a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport oldalán egy posztban. Írója arra reagált, hogy a kormány elé került egy előterjesztés, amellyel állítólag nemcsak a tó vizének pótlása, hanem a környék és Székesfehérvár vízminőségének javulása is megvalósulna. A kormány azonban egyelőre nem támogatja a javaslatot.

Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Fehérvár TV-ben azt mondta, az elmúlt fél évben elkészített tervet a gazdaság újraindításért felelős operatív törzs támogatta, a kormány azonban nem, mondván, hogy most nincs pénz a negyvenmilliárd forintba kerülő projekt kivitelezésére.

A normális szinthez képest nyolcvan centi hiányzik idén a tóból. A kormánybiztos azzal magyarázta a civilek szerint ökológiai katasztrófával fenyegető helyzetet, hogy a tónak kicsi a vízgyűjtőterülete, nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra, és az elmúlt években félsivatagi csapadékmennyiség volt a vízgyűjtőterületen. Tavaly a naptári napoknak a 92 százalékában alacsonyabb volt a tó vízállása, mint a minimális.

Szerinte ennek és annak a következménye az idei halpusztulás, hogy idén egy-másfél hét alatt emelkedett annyit a tó felső húsz centiméterének hőmérséklete, mint máskor egy hónap alatt. Hozzátette, volt már hasonló helyzet 1993-ban és 2005-ben is.

Honnan lehetne pótolni a vizet?

Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport aktivistája viszont úgy látja, hogy rosszabb a helyzet, mint eddig bármikor. A tó fokozottan védett vízimadarainak fészkelőterületeiről eltűnt a víz, másfél méterre van a vízszint a partfaltól.

A tó vízutánpótlására a pátkai és a zámolyi víztározók vize lenne az egyik lehetőség, ám azokban a hivatalos indoklás szerint most kevés és nem megfelelő minőségű a víz. Ha a tározókban lévő vizet most ráeresztenék a tóra, annak vízszintje csak nyolc centimétert emelkedne – hangzott el a fehérvári tévé tudósításában.

Vas Péter a Szabad Európának azzal árnyalja a képet, hogy zámolyi tározóból horgásztavat csináltak, halakat telepítettek bele, a partjára építkeztek.

„A tározóban lévő hal a Magyar Országos Horgász Szövetségé, vize a vízügyé, a part pedig az államé. A medret szerinte nem kotorják, nem tisztítják megfelelően. Egy horgásztóból nem lehet leengedni a vizet, de ez a víz ebben az állapotban ne is kerüljön a Velencei-tóba” – mondja Veres Péter.

A civil csoport aktivistája egy másik vízpótlási lehetőséget is említ, a kincsesbányai karsztvizet. Erről a lehetőségről hetekkel ezelőtt írt is a Fejér megyei hírportál. Korábban is volt már példa arra, hogy a kincsesbányai vízbázisból engednek friss karsztvizet a Velencei-tóba, a vízbázis azonban Székesfehérvár és több más település ivóvízellátásában is fontos szerepet játszik, vagyis ez a megoldás csak akkor jöhet szóba, ha nem veszélyezteti a fogyasztók ivóvízellátását.

Egyelőre tehát patthelyzet alakult ki. Miközben a tó állapota egyre romlik, a várható csapadék mennyisége kevés az érdemi vízszintemelkedéshez, a kormány pedig egyelőre nem foglalkozik a kormánybiztos szerint negyvenmilliárdba kerülő fejlesztéssel.

Vas Péter azt mondja, semmilyen részletet nem tudnak arról a tervről, amelyet a kormánybiztos emleget, arról sem, hogy lett volna egyeztetés civilekkel az ügyben. Így az sem világos, miből állna a negyvenmilliárdba kerülő fejlesztés, amire most nincs pénz, miközben arra van, hogy 15 ezer tonna követ hordjanak a tó partjára partfalfelújítás címén.

A Civilek a Velencei-tóért csoport figyelemfelkeltő akciót szervezett, július 31-én szimpatizánsaik mintegy százan palackokkal vittek vizet a tóba. Ez azonban kevés, Vas Péter, a figyelemfelkeltő akció szervezője úgy látja, nehezen mozdulnak meg az emberek. Egy évvel ezelőtt a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében egy tíz pontból álló petícióhoz mintegy ötezer aláírást gyűjtöttek, ezen a megmozduláson pedig alig voltak százan, miközben a csoportnak több ezer tagja van.

"A tudatos embereknek a konténer, a tudatlanoknak a folyó" - honnan jön a szemét a Tiszán?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:02 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG