Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Botrányt kavartak a Maradona ravatalánál készült szelfik


A Diego Maradona koporsóját kísérő menet elhagyja a ravatal helyszínét, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.
A Diego Maradona koporsóját kísérő menet elhagyja a ravatal helyszínét, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.

Sok rajongó csalódott volt, amiért nem tudott elbúcsúzni a kedvencétől. Az argentin rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tömeg ellen, akik köveket és üvegeket dobálóztak. Maradonát a családja és a barátai részvételével helyezték örök nyugalomra. Közben botrányt kavartak a ravatalnál készült személyes fotók.

Zavargások törtek ki Argentínában Diego Maradona temetése alatt, a focistalegenda sok rajongója ugyanis csalódott volt, amiért nem tudott végső búcsút venni kedvencétől. A 60 éves korában elhunyt Diego Maradona minden idők egyik legnagyobb labdarúgója volt, több tízezer ember kereste fel a sztár koporsóját Buenos Airesben.

A rendőrökre támadtak a csalódott fanok

Este hat órakor azonban a koporsót elszállították, hogy előkészítsék a temetésre. Az egész városban tömegek gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a sportolóról, a rajongók énekeltek, volt, aki a könnyeivel küszködött. De nem minden gyászolónak volt lehetősége egy utolsó pillantást vetni a legendára, és egyesek üvegekkel, kövekkel kezdték az eseményt biztosító rendőröket dobálni, akik könnygázzal és gumilövedékekkel válaszoltak.

A rendőrség fékezi meg a Diego Maradonát utolsó útjára kísérő tömeget a Bella Vista temető környékén, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.
A rendőrség fékezi meg a Diego Maradonát utolsó útjára kísérő tömeget a Bella Vista temető környékén, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.

A zavargások miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy nem engednek több rajongót oda a koporsóhoz. Maradonát a szülei Dalma és Diego mellett helyezték örök nyugalomra, a szertartáson csak a családtagok és a közeli barátok vehettek részt.

Kegyeletsértés miatt felelhetnek

Eljárás indulhat három, a futball legenda felravatalozásán dolgozó munkatárssal szemben, miután kiderült, hogy Maradona nyitott koporsójánál fotózkodtak. Az internetre kikerült két képen az látható, ahogy a három férfi a koporsó mellett pózol, és feltartott hüvelykujjal mosolyognak.

Maradona ügynöke és ügyvédje ígéretet tett arra, hogy jogi lépésekkel fog elégtételt venni. "A barátom emlékére, nem nyugszom addig, amíg meg nem fizetnek ezért az atrocitásért”- írta a Twitteren.

A temetkezési vállalat vezetője azt mondta, a három férfi csak kölcsönzött munkaerő volt, akik a nehéz koporsók cipelésében segítettek. Matías Picón elmondása szerint már régóta dolgoztak a Maradona családnak, a történtek miatt pedig az egész család le van sújtva. A társaság elnézést kért a történtekért.

Az elnök és a volt csapatársai is elköszöntek tőle

Csütörtökön számos híresség és sok rajongó kereste fel Maradona koporsóját. Alberto Fernandez argentin elnök az Argentinos Juniors csapat mezét terítette a koporsóra, Maradona ugyanis az Argentinos Juniors játékosaként kezdte a pályafutását. Az 1986-os világbajnokság argentin bajnokcsapatának sok tagja is tiszteletét tette egykori csapattársuk koporsójánál.

A szélesebb közönség első tagja, aki leróhatta a tiszteletét, a 30 éves Nahuel de Lima volt. „Híressé tette Argentínát az egész világon, aki Maradonárol beszél, az Argentínáról is beszél. Ma nem számítanak a mezek, a politikai zászlók. Azért jöttünk ide, hogy búcsút vegyünk egy nagyszerű embertől, aki sok örömet szerzett nekünk” – mondta de Lima.

Családtagok és barátok kísérik Diego Maradona koporsóját a temetőben, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.
Családtagok és barátok kísérik Diego Maradona koporsóját a temetőben, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.

Ellentmondásos személyiség volt

Maradona volt az argentin csapat kapitánya, amikor a válogatott 1986-ban megnyerte a világbajnokságot. A tornán Maradona minden idők egyik legkáprázatosabb egyéni teljesítményét nyújtotta. Európai klubkarrierje során játszott a Barcelonában is, de igazán az olasz Napoliban teljesedett ki. A klubot új magasságokba emelve kétszer nyert olasz bajnokságot és Nápolyban is istenként tisztelték.

Maradona 91 alkalommal lépett pályára az argentin válogatottban, ahol 34 gólt lőtt. Ezek közül az egyik legnagyobb vihart kavart az volt, melyet kézzel ütött az angolok kapujába 1986-ban. Ellentmondásos személyiségét talán semmi sem jellemzi jobban, mint hogy ugyanezen a mérkőzésen szerezte a sokak által az évszázad legszebb góljának tartott találatot. Összesen négy világbajnokságon szerepelt, az 1986-os győzelem után négy évvel később döntőbe vezette csapatát, ám ott kikaptak az NSZK-tól. Utoljára 1994-ben volt vb-n, ám onnan hazaküldték, miután lebukott egy doppingvizsgálaton.

Karrierje második felében kokainfüggőséggel küzdött, 1991-ben 15 hónapra el is tiltották a játéktól. Hihetetlen klasszisát jelzi, hogy innen is képes volt visszatérni. A profi futballtól 1997-ben, 37. születésnapján vonult vissza, ekkor (karrierje során másodszor) a Boca Juniors játékosa volt.

A Diego Maradona koporsóját kísérő menet, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.
A Diego Maradona koporsóját kísérő menet, Buenos Aires (Argentína), 2020. november. 26.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG