Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 17-re tűzték ki az elnökválasztást Oroszországban


Vlagyimir Putyin az Ukrajnában harcoló orosz katonák tiszteletére rendezett koncerten Moszkvában 2023. február 22-én
Vlagyimir Putyin az Ukrajnában harcoló orosz katonák tiszteletére rendezett koncerten Moszkvában 2023. február 22-én

Az orosz parlamenti felsőház határozata értelmében 2024. március 17-én tartják az elnökválasztást, amelynek nyomán Vlagyimir Putyin minden bizonnyal megkezdheti majd ötödik ciklusát.

Az indítványt egyhangúlag fogadta el a Szövetségi Tanács, amely a választás előtt legkésőbb kilencven nappal, legkorábban száz nappal tűzheti ki az időpontját.

„Lényegében ez a döntés jelöli a választási kampány kezdetét” – jelentette ki Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke.

Az orosz központi választási bizottság tíz napon belül határozhat arról, hogy a szavazás többnapos lesz-e.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A 71 éves Vlagyimir Putyin hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul-e az államfőválasztáson, de elemzői várakozások szerint napokon belül meg fog történni.

Az országot 2000 óta egyre nagyobb szigorral vezető elnök az általa levezényelt alkotmánymódosítások értelmében még két hatéves mandátumot vállalhat, így egészen 2036-ig hatalomban maradhat.

Miután az utóbbi évtizedek során szoros ellenőrzés alá vonta a teljes politikai rendszert, semmi kétség nincs Putyin győzelme felől. Főbb kihívói mára mindannyian halottak, börtönben vannak vagy külföldre menekültek, a független médiát jórészt betiltották.

Ehhez kapcsolódóan: A korábbiaknál is kevésbé átlátható választáson nyert Putyin pártja

Felmérések szerint magas támogatottságát nem tudta kikezdeni sem az elhúzódó, emberek tízezreinek halálával járó ukrajnai háború, sem Jevgenyij Prigozsin megbukott zendülése.

Egyelőre nem tudni, hogy ki szerepelhet még a szavazólapon. Eddig ketten jelentették be indulásukat, Borisz Nagyezsgyin moszkvai önkormányzati képviselő és Jekatyerina Duncova újságíró, aki korábban a helyi törvényhozás tagja volt a Tveri területen, viszont – minthogy egyikük sem parlamenti párt jelöltje – rengeteg aláírást kell gyűjteniük ahhoz, hogy megmérettessék magukat.

Ehhez az Állami Dumán kívüli pártok jelöltjeinek legalább százezer aláírást kell összegyűjteniük negyven területről, a minden párttól független indulóknak pedig legalább háromszázezret.

A választási bizottság három napra nyújthatja el a voksolást, valamint mintegy harminc területen online szavazást is tervez, amit a koronavírus-járvány idején számos független megfigyelő élesen bírált, arról számolva be, hogy ezek az intézkedések is megkönnyítik a csalást.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG