Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Máris kinevezték az egészségügyi ellátást felügyelő új szerv főigazgatóját


Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként 2019. április 15-én.
Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként 2019. április 15-én.

Az Országos Kórház-főigazgatóság irányításával Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem volt kancellárját bízta meg a kormány.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a kormányrendelet, amit először a 444.hu vett észre. A rendelet szerint az Országos Kórház-főigazgatóság „központi hivatalként működő költségvetési szerv” az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, vezetőjét, az országos kórház-főigazgatót, akárcsak a helyetteseit, pedig ennek a miniszternek a javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Munkáltatója maga a miniszter.

Helyettes államtitkár volt a Gyurcsány-kormányban

A közgazdász végzettségű Jenei Zoltán korábban a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, előtte pedig a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági vezetője és az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója is volt.

A Gyurcsány-kormány idején a belügyi tárca helyettes államtitkáraként vezette a BM Központi Kórház és Intézményeit.

Nem tudni még a részleteket

Az Országos Kórház-főigazgatóság megalakulása az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létrehozó törvényhez kapcsolódik, annak egy része november 18-án lépett hatályba, azonban nem ismertek belőle azok a részletek, amelyek az állami egészségügyben dolgozó orvosok és egészségügyi szakdolgozók munkáját szabályozzák majd 2021. január 1-jétől.

Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, a MedicalOnline a birtokába jutott tervezetre hivatkozva egyebek között arról írt, hogy nem kellene engedélyt kérniük az orvosoknak a másodálláshoz 2023. január 1-jéig, azok a közreműködői szerződések pedig, amelyeket idén december végéig megkötnek, 2022. december 31-éig nem szűnnének meg.

A kormány száz napban maximálná a kirendelés időtartamát, és meghatározta azt is, hogy nem lehet elvezényelni munkahelyéről a várandós és nagycsaládos orvosokat, és azokat sem, akik gyermeküket egyedül nevelik, vagy hozzátartozójuk tartós gondozásra szorul.

A tervezet szerint saját illetményén felül a helyettesített kolléga illetményének 50 százaléka is megilleti az orvost, ha átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, kirendelés esetén pedig a kirendelés minden munkaórája után az illetmény egy órára eső összegének 50 százalékkal megemelt összegét kell kifizetni.

XS
SM
MD
LG