Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus - ajánlás, hogyan döntsenek az orvosok élet és halál között a sürgősségin


Koronavírusos beteg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én.
Koronavírusos beteg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én.

Etikai ajánlást készített a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma kifejezetten a koronavírus-járvány miatt arra az esetre, ha több lesz a súlyos állapotú beteg a sürgősségi osztályokon, mint a meglévő kapacitás, és el kell dönteni, kinek van nagyobb esélye a túlélésre.

Tényleg olyan, mintha világháborús fronton lennének a kollégák. Ez az etikai útmutató azért készült, hogy legalább a súlyos morális dilemmát levegyük a vállukról ­– mondta a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumnak elnöke egy múlt heti előadásában.

Szigorú pontrendszer alapján rangsorolnak

Hegedűs Zsolt arról beszélt, hogy azért készült az útmutató, hogy olyan helyzetekben segítse az orvosok döntését, amikor szűkösek az erőforrások – például amikor több betegnek lenne szüksége intenzíves ágyra, mint amennyi rendelkezésre áll.

A legfontosabb szempont, hogy minél több életet kell megmenteni, tehát egy ilyen helyzetben a túlélési esély számít. A döntést segítendő pedig – külföldi példák figyelembe vételével – megalkottak egy pontrendszert, ami alapján osztályozzák, hogy két beteg között milyen különbség van.

Ebben a pontrendszerben azt veszik figyelembe, milyenek a beteg életkilátásai, például a máj- és a vesefunkciója, és számos más hasonló tényező. Tehát azt mérlegelik, hogy az illető az intenzív terápiás kezelésre milyen választ ad majd, milyenek a túlélési esélyei.

Alkotmányos okokból emberéletet emberélettel összemérni nem lehet, minden ember élete, méltósága azonos értékű” – emelte ki.

A túlélési esélyek figyelembe vételekor például az életkor önmagában nem alkalmazható kritériumként, mert az kevesebbre értékelné az idősebb embereket, ami életkor szerinti diszkrimináció volna. Az életkort csak közvetett módon lehet figyelembe venni, mint a túlélést befolyásoló tényezők egyike. Hegedűs Zsolt ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a Covid-19 esetében az idősebbeknek jellemzően rosszabbak a túlélési esélyei.

Az állapotos nőket azonban előre kell sorolni, mert az ő esetükben potenciálisan két életet lehet megmenteni.

A döntésnél nem lehet szempont az érkezési sorrend, és azonos elvek mentén kell dönteni a koronavírusos és a nem koronavírusos betegek között. Nem élvezhet előnyt tehát valaki pusztán azért mert koronavírussal fertőzött. Ez egy nagyon fontos szempont akkor is, amikor kórházi ágyak felszabadításáról kell dönteni.

A beteg bármilyen más, nem egészségügyi tulajdonsága alapján (nem, vallás, nemzetiség, rassz, IQ, anyagi helyzet stb.) való döntés nem csak etikátlan, de törvénysértő is, emelte ki Hegedűs Zsolt. Aki pedig hálapénzt fogad el, vagy a beteg szociális kapcsolatai alapján sorol elő valakit, az szintén bűncselekményt követhet el, és az orvosi kamarából is kizárhatják.

„Ha beesik egy miniszter vagy egy tudós és egy börtönből egy sorozatgyilkos, akkor is csak a túlélési esély számít” – emelte ki.

Ha pedig minden szempontot figyelembe véve azonos pontszámot ér el két beteg, akkor sorsolással kell dönteni köztük, de hogy erre szükség legyen, nagyon kicsi az esély.

Az orvosokat is próbálják ezzel védeni

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke a 30 oldalas dokumentumról elmondta, igyekeztek a frontvonalban dolgozók számára olyan alapelveket lefektetni, amelyek segítik őket a súlyos erkölcsi döntéseknél, csökkenteni tudják a rájuk nehezedő nyomást, amely előbb vagy utóbb kiégéshez vezetne. Az etikai útmutató kiegészíti az Orvosi Etikai Kódexet, jog által nem szabályozott kérdésekben nyújt eligazítást.

A végső döntést éppen ezért az úgynevezett triázs teamek, illetve azok vezetői hozzák meg. Fontos, hogy megpróbálják különválasztani a triázs teameket és a frontvonalban, a sürgősségi osztályokon dolgozó orvosokat, mert azok, akiknek személyes kapcsolatuk van a betegekkel, nem biztos, hogy jól tudnak dönteni, amikor arról kell határozni, hogy le kell-e venni valakit a lélegeztetőgépről, hogy egy olyan betegeket tegyenek a helyére, akinek jobb túlélési esélye.

Van, ahol már elővették az ajánlást

Hegedűs Zsolt az RTL Klub műsorában azt mondta, hogy konkrét esetekről nem tud, ahol már beteget rangsoroltak volna, de tud olyan sürgősségi osztályokról, ahol elővették már ezt az útmutatót és beépítették a gyakorlatba, hogy azonnal tudják használni az ajánlásokat, ha erre szükség lesz.

„Van, ahol már csordultig tele van a sürgősségi osztály. Ahol, ha felszabadul egy intenzív ágy, azonnal jön rá az újabb beteg, márpedig ennek az ajánlásnak az alkalmazására fel kell készülni fejben, lélekben, szervezettségben” – hangsúlyozta Hegedűs Zsolt.

A vakcinához is szükség lehet etikai irányelvekre

Hegedűs Zsolt is úgy látja, hogy elérhető közelségben van a vakcina, de arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyosan nem lesz Magyarországon azonnal tízmillió ampulla belőle, tehát a védőoltás beadásához is fel kell állítani egy rangsort: kik kapják meg először, kik legyenek a második hullámban, és így tovább.

A szakember úgy fogalmazott, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, mindenkinek be kell tartania a korlátozó intézkedéseket, mert így a járványgörbe 2-3 hét múlva laposodni kezdhet és ez a kedvező folyamat eltarthat a vakcina érkezéséig.

XS
SM
MD
LG