Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Márki-Zay Péter: Orbán tudja, hogy Lázár megvezeti


Márki-Zay Péter Budapesten 2024. május 28-án
Márki-Zay Péter Budapesten 2024. május 28-án

Orbán azért vette vissza Lázárt a kormányba, mert 2022-ben látta, hogy katasztrofális négy év következik, ezért nem akarta, hogy belső ellenfelei később azt mondhassák: ők jobban csinálták volna. De olyan pozícióba tette Lázárt, ahol garantált volt a kudarc: nyolcszáz állami projektet kellett leállítania.

Most lehet önnel kezet fogni, vagy sem?

Egy fideszesnek ezt elég nehéz eldöntenie.

Orbán Viktor a minap Hódmezővásárhelyen a kampánykörútján nem viszonozta a kézfogását, Lázár János viszont igen, miközben korábban épp azzal támadta önt, hogy kezet fogott Navracsics Tiborral.

Valóban nehéz ezt követni. De nem is a kézfogásnak van jelentősége, inkább annak, hogy Navracsics minisztériumától azt kértük, hogy Vásárhely is kapja meg a neki járó támogatásokat. Lázár el tudta intézni, hogy ez a választásokig ne történjen meg.

Navracsics Tibor ez év január 1-jétől felelős az önkormányzatokért.

Épp ezért. Tavaly mi voltunk az egyetlen megyei jogú város, amelyiknek minden objektív szempont szerint több száz millió forint járt volna, de nem kaptuk meg. Navracsics változást ígért ebben a hozzáállásban, de pénzek egyelőre még nem érkeztek.

Hogyan tudná a pénzek visszatartását elintézni Lázár?

A kormányon belül? Simán. Lázár az egyik legbosszúállóbb ember az országban. Tizenöt éve, amikor hazaköltöztem külföldről, egy beszélgetésünk közben mondta nekem: ha egyszer valaki majd az ő helyére kerülve vezeti a várost – ekkor még nem volt szó arról, hogy miniszter lesz –, annak meg tudja nehezíteni az életét, mert tudja, hogyan lehet mindenhol keresztbe tenni neki. Vicces, hogy kilenc évvel később pont én lettem az, akin ezt gyakorolja.

Még egyszer: hogy tudná elintézni, hogy a város ne kapja meg a neki járó százmilliós támogatásokat?

Bárkit megfenyeget, megzsarol, letámad. Fizetett hirdetésben gyalázták minősíthetetlenül Navracsicsot, amiért segítséget ígért a városnak. Vagy például valahogyan még az is sikerült neki, hogy 2022-ben a választókerületében, melynek székhelytelepülése Hódmezővásárhely, és ahol az addig Lázár elkötelezett ellenzékeként viselkedő jegyzőnk (vagy esetleg a mögötte álló szocialista alpolgármester asszony) állította össze a választási bizottságot, az öt hely mindegyikére Lázárnak megfelelő tagokat delegáltak. Ezt hogyan tudta elérni a Lázár? Hogyan lehetséges, hogy 2018-ban egy frissen elnyert négyszázmilliós közbeszerzésről mondott le és adott vissza egy vállalkozó, csak azért, hogy ne készüljön el a Németh László iskola új épülete a Modern Városok Programban? Az Ész-Ker nevű beszerzési tanácsadó – aki akkoriban nehezen összeférhető módon dolgozott egyszerre a városnak és Lázár minisztériumának is – hirtelen elfelejtette, hogyan kell sikeresen közbeszereztetni a város számára, amint én lettem a polgármester. Ugye milyen érdekes?

Egyik Facebook-videójában azt mondta: Lázár azon fáradozik, hogy megbuktassa Orbánt.

Igen, hiszen évek óta készül az utódlásra, és folyamatosan áskálódik ellene. Orbán személyzeti politikája – kis hibáktól eltekintve – elég jó, átlát az embereken. Lázárt is ismeri, és azt is tudja, hogy Lázár megvezeti. Csak hogy egy példán keresztül érthető legyen: miután 2018-ban megválasztottak, találkoztam Tarlós Istvánnal. Ő elmondta, hogy Orbán nem azért haragszik, hogy Lázárral szembemenve megnyertem Vásárhelyet, hanem azért, amit utána Lázáron keresztül üzentem neki – azt nem kellett volna. Visszakérdeztem, hogy mégis milyen üzenetről beszél, hiszen én akkoriban nem is beszéltem Lázárral, nemhogy rajta keresztül üzengettem volna a miniszterelnöknek. Tarlós megkérdezte, hogy ezt megmondhatja-e Orbánnak. Azt válaszoltam, hogy persze.

Lázár kitalált volna valami bántót, mintha ön üzente volna Orbánnak?

Igen, nyilvánvalóan ez történt.

Mi volt az üzenet?

Nem tudom, de nyilván valami pimasz fenyegetés lehetett. Mindez csak azért érdekes, hogy lássuk: Orbán pontosan tudja, hogy Lázár gazember. Nyilván már fél évvel előre felkészült, hogy Orbán kirakja a kormányból. Lázár rettegett, hogy ha 2018-ban elveszíti a választást a körzetében, akkor vége a dalnak. Amikor aztán nyert, nagy kő eshetett le a szívéről. A választás éjszakáján még megdicsőülve azt hitte, hogy folytathatja. Megkönnyebbülve beszélt az újságíróknak arról, hogy a következő Kormányinfón minden kérdésükre válaszolni fog. Ehhez képest hideg zuhanyként érte, hogy Orbán egy péntek reggeli rádióinterjúban jelentette be, hogy változás lesz a kancelláriaminiszteri poszton. Orbán látványosan kirúgta, Lázár pedig annyira sértve érezte magát, hogy berohant az egyetlen, számára rendelkezésre álló médiumba, a vásárhelyi rádióba, és elkezdett visszabeszélni. Orbán akkoriban azt mondta, hogy 2030-ig tervez maradni, erre Lázár úgy fogalmazott: Vásárhelyen már 2030 van. Orbán azt is előadta, hogy az utódjának sok egyéb mellett jól kell tudnia ultizni, Lázár pedig csinált egy videót a későbbi polgármesterjelölt Grezsával és még két idősebb fideszessel – „Ulti Doktorral, Ulti Professzorral és Ulti Pápával” – azzal a szöveggel: „Péntek este ultizni tanítanak a jövő reményében.” Példátlanul bátran rúgott bele Orbánba.

Aki mégis visszavette a kormányba.

Orbán ugyanis 2022-ben már látta, hogy katasztrofális négy év következik: nem lesz uniós pénz, és a kampányban teljesen kiürítette a kasszát. Ezért nem akarta, hogy négy év múlva majd a belső ellenfelei azt mondhassák, hogy ők jobban csinálták volna. Ezért Navracsicsot és Lázárt is miniszterként bevette a kormányba. De mind a kettőt olyan pozícióba tette, ahol garantált volt a kudarc: Navracsics az uniós pénzek megszerzéséért felelt, Lázárnak pedig építési miniszterként mintegy nyolcszáz nagy állami projektet kellett leállítania.

Ezt Lázár is nyilván látja, mégis elvállalta a posztot.

Nyilván nem mondhatott nemet, de a belső ellentét megvan. És áskálódik folyamatosan. Emlékezzen vissza: tavaly decemberben nyilvánosan lekommunistázta Novák Katalint. Miért is? Mert a lopását nem támogatta. A parlament által megszavazott kastélyprivatizációs törvényt – aminek a keretében állami pénzből felújított kastélyokat ingyen kaphattak volna meg – Novák Katalin normakontrollra visszaküldte, az Alkotmánybíróság pedig visszadobta és megsemmisítette. Még egyszer: egy fideszes többség által elfogadott törvényről beszélünk. Ezt Orbán beleegyezése nélkül biztosan nem tehették volna meg – ő így ütött egyet Lázáron. Ahogy a kegyelmi ügy esetében is kizártnak tartom, hogy ne személyesen Orbán hozta volna meg a döntést a fideszes pedofiltámogató szabadon engedéséről, abban is biztos vagyok, hogy az általunk nem ismert 38 másik esetben is Orbán döntött.

Visszatérve a nem fogadott kézfogásra: ha a miniszterelnök ennyire tudatos, mégis mit akart ezzel üzenni, illetve mibe került volna megállni pár másodpercre, és üdvözölni önt?

Amikor 2022-ben arról volt szó, hogy vitázna-e velem, visszakérdezett: mi haszna lenne neki belőle? A politikai érdekeit mérlegeli Orbán, ez ennél nem bonyolultabb. Lázár színészi képességeit pedig nagyra értékelem, hisz benne rengeteg düh és indulat van, ami abból is érződött, ahogy hülyének nevezett ezen a gyűlésen. És néha teljesen összevissza beszél. Miért kell olyat mondani, hogy Bécs élhetetlen? Hogy Szeged pangó város? Hogy Vásárhelyen a főtéren nem engedtük gyűlést tartani? Ez nem csak mind hazugság, de mindenki tudja, hogy az. Ezekből a kijelentésekből lehet érezni, hogy lelkileg mennyire instabil.

A sértegető stílus évek óta kölcsönös önöknél.

Két évvel ezelőtt, a választások után Lázár megkeresett, majd elbáboztuk, hogy szent a béke köztünk. Csak épp ezt ő úgy képzelte, hogy én nem szidhatom és nem válaszolhatok a gyalázkodásaira. Mert a sajtója ugyanolyan mocskos módon támadott minket, mint korábban. Kiborítanak egy vödör szemetet, majd lefotózzák, hogy na tessék, milyen koszos a város.

Lázár nyilvánosan még nem hülyézte le.

Ez csak a kisebbrendűségi érzéséről szól. Amúgy mondott ő már cifrákat máskor is. Időnként fölbuggyan, kifolyik belőle a gyűlölet. De mondom: tényleg jó színész, ha kontrollálja magát, akkor tud késsel-villával enni. De ha ez a máz eltűnik, kinéz a szájából az ördög.

Azért önt sem kell félteni. A Fidesz Grezsa Istvánt indítja, aki kijelentette: nem asszisztál az ön show-műsorához, és nem megy el a polgármesterjelölti vitára. Facebook-videójában úgy fogalmazott: „Az nem vita, hogy ledrogosozol, lepedofilezel, lemigránsozol másokat, az kizárólag indulatok keltésére és gerjesztésére alkalmas. Persze tudjuk, hogy megy ez, és azt is tudjuk, hogy nem tudsz kibújni a bőrödből, hiszen folyamatosan ezt csinálod hat esztendeje.”

Mindig minden vita elől elfutnak. Félnek, mert ilyenkor a sajátjai számára is elmondanám az igazságot, ami Grezsa számára megsemmisülés lenne. Amúgy ezek a kijelentések mind igazak. Akit ledrogosozok, az drogos. Lehet tagadni, hogy Szájer Józsefnek mi volt a hátizsákjában, amikor egy melegpartiról lecsúszott az ereszen, de a rendőrségi papírok szerint az bizony drog volt. Azt sem lehet letagadni, hogy a hódmezővásárhelyi Fidelitas alelnökét elkapták, ő pedig beismerő vallomást tett, hogy nagy mennyiségű kábítószer termesztésében bűnös. Én nem Grezsa Istvánt drogosoztam le, hanem a bizonyítottan drogos fideszeseket drogosoztam le.

Mennyire van elege az embereknek ebből a helyzetből Vásárhelyen?

Egyre kevésbé félnek. Magyar Péter rendezvényén nagyobb tömeg volt, mint Orbán látogatásán. Inkább a Fidesz fél, és pont ettől: mert kevésbé félnek az emberek. Ha néhány rendőr meg ügyész merne lépni, simán börtönbe csukhatná a fél kormányt. Lázár a kastélyához vezető ötvenmilliós útért évi két és fél millió forint bérleti díjat fizet nekünk a felesége magánbankszámlájáról – ennek az ötödét fizetné, ha igazolni tudná, hogy ő újította fel. Csakhogy az útfelújításról nincs számla – bárki mást már csak az áfacsalás miatt is lecsuknának ebben az országban. Itt viszont nem történik semmi – egyelőre…

Az ellenzék szereplői – Gyurcsány és Magyar Péter – között is egyre durvul a hangnem. Gyurcsány szerint Magyar „egy tőről metszett fideszes politikus, frissebb, mint Orbán, de minden bizonnyal tehetségtelenebb”, míg Magyar következetesen kék Fidesznek hívja a DK-t.

Magyar Péter rendkívül gyors sikert ért el, nagyobb támogatása van, mint bárki másnak ma Magyarországon, Orbánt is beleértve. Igaz, ez még önmagában kevés. Ebben a választási rendszerben ő sem tudja leváltani Orbánt, ahhoz 51 százalékra kellene felvinnie a pártja támogatottságát.

Ön nagyon kiáll mellette.

Mert ebben a rendszerben jelenleg ő lehet az egyetlen lehetőség. Ha a 106 körzet több mint felében – mondjuk hatvan-hetvenben – nagyobb támogatása lenne, mint a Fidesznek, akkor egyedül is meg tudja buktatni ezt a rendszert. De ez nagyon kemény dió.

Magyar Péter az ellenzéki pártokkal és a Fidesszel szemben egy harmadik alternatívát kínál. Ezzel többen próbálkoztak már, sikertelenül.

Nézze, ez színtiszta logika, Orbán pedig nagyon okosan játssza ezt a társasjátékot: a választók befolyásolását, a választási rendszer átalakítását, a propagandagépezet működtetését. De az ellenzéknek is végig kell gondolnia, hogy ebben a felállásban hogyan lehet legyőzni Orbánt. Bár 2022-ben minden korábbinál nagyobb vereséget szenvedtünk, mégis nagyon közel álltunk ahhoz, hogy Orbán megbukjon. Hazugság azt állítani, hogy a kudarc az összefogás vagy az előválasztás miatt volt. Ennek a hazugságnak a terjesztésében sajnos az ellenzék egy része is részt vesz. Pedig Orbán 2022-ben annyira félt a vereségtől, hogy utána mindent megtett, hogy egy későbbi újabb összefogást meghiúsítson: az ellenzék jó részét bedarálta, megvette, ezzel visszaállította a centrális erőteret. Ezért azok az ellenzékiek, akik az összefogás ellen szónokolnak, a Fideszt akarják hatalmon tartani, és kollaboránsok.

Olyan sokszor beszélt már az ellenzéki árulókról, de neveket mégsem említ.

De újabban már igen. Az LMP és a Jobbik bizonyítottan áruló, Ungár Péter és Gyöngyösi Márton mindenképp, ahogy két éve egyértelmű az is, hogy Jakab Péter Gyurcsány embere. Mert a véleményét, hogy soha többé előválasztást, Gyurcsány épp Jakab Péterrel mondatta ki. Gyurcsány már a választások előtt is arra törekedett, hogy a DK legyen a legnagyobb ellenzéki párt – én viszont azt, hogy leváltsuk Orbánt. Az is nyilvánvaló, hogy Gyurcsány számtalan ügyben együttműködött a Fidesszel: például 2006-ban személyesen érte el, hogy Polt Péter a Legfőbb Ügyészségen maradhasson a mandátuma lejárta után is, befolyásos pozícióban, miközben a beígért elszámoltatások sorra elmaradtak.

A DK Sulyok Tamás köztársasági elnök földügyének előhozásával nagyon is nekiment a Fidesznek.

Amellett, hogy szerintem a DK kollaborál a Fidesszel, jó párszor valóban fellép a rendszer ellen. Amikor ezt teszik, őket is támogatom. Ilyen volt például az Isten? Haza? Pedofília! feliratú plakátjuk, amit a baloldali közvélemény is erőteljesen kritizált, és elítélték érte a DK-t. Én viszont rendre megvédtem őket, hiszen szó sem volt arról, hogy ezzel minden fideszest pedofilnak állítottak volna be. A plakáton Orbán képe volt látható, és nem az összes Fidesz-szavazóé.

A Sulyok-ügynek milyen következménye lesz?

A választásra nem sok. Ebből inkább az a lényeg, hogy az elmúlt tíz évben nem találtak egy normális köztársasági elnököt. Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok Tamás is szegénységi bizonyítvány a Fidesz számára.

Önt és a kampányt hogyan érinti Magyar Péter megjelenése? Hiszen a közvélemény-kutatási adatok szerint jelentős számú kormánypárti és ellenzéki szavazót szerzett meg.

A megjelenése abszolút felborította az eddigi rendszert. Az ellenzékben ugyanis immár nem bíznak az emberek: az egyik fele nem képes, a másik fele pedig nem is akarja leváltani Orbánt. Ezért van az, hogy bárki jön, aki komolyan fenyegeti a rendszert, annak hirtelen rengeteg támogatója lesz. Ezért Magyar valóban mindenkire veszélyes: a Fideszre és az ellenzék pártjaira, a DK-ra, a Mi Hazánkra és a Kutyapártra egyaránt. Ha az emberek azt látják, hogy tényleg van esély a változásra, akkor felsorakoznak Magyar Péter mögé. Most épp ez történik.

A fővárosi kampányban is változott a felállás?

Budapesten az a Fidesz stratégiája, hogy a Mi Hazánkkal – a Fidesz náci tagozatával – fél évvel a választások előtt beadatták a választási törvény módosítását, amivel új helyzet állt elő. Rájöttek ugyanis, hogy Budapestet nem tudják megnyerni, a közgyűlési többséget viszont mindenáron meg akarják szerezni. Most erre hajtanak.

Ebbe a tervbe ugyanúgy beleszólhat Magyar Péter.

Annyiban igen, hogy nélküle szinte kizárt, hogy az ellenzék többséget szerezzen. Viszont Gyurcsánynak és a baloldali blokknak nagyon nehéz lesz együttműködni a Tisza Párttal.

Magyar Péter gegjei, poénjai és kreatív megoldásai – a napszemüvegügytől a felcsúti kisvasutazáson át a Margit-szigeti buliig – új jelenség. Önök miért nem tudnak hasonlókkal kampányolni?

Azért, mert nagyon nem mindegy, ki csinálja, és mikor. Mi is szerveztünk ilyesmit, de Magyar Péternek most van flow-ja. Épp azért, mert a jobboldaliakat is meg tudja szólítani, márpedig nélkülük nincs rendszerváltás. Gyurcsánynak erre sosem lesz esélye. Ebből a szempontból pedig mindegy, hogy az elmúlt húsz évben mennyit és hogyan működött együtt Orbánnal.

A Fidesz háborús üzenete két éve nagyon működött, most is ezt folytatják.

Az ellenzék viszont eldobta azokat az üzeneteket, amelyekkel hatékonyabb lehetne. A Fidesz ugyanis nagyon szégyellte a pedofilügyet, és ott Orbán hibát követett el: megtehette volna, hogy lerázza magról az egészet, és azt mondja: nincs itt semmi látnivaló. De bepánikolt amiatt, hogy a szálak egyértelműen hozzá vezetnek, és az ő felelőssége is felmerül. Annyira megijedt ettől, hogy megszabadult a két legnépszerűbb fideszes női politikustól. Klasszikus vezéráldozat volt ez a részéről. Így viszont még a legelkötelezettebb fideszes szavazók számára is láthatóvá tette, hogy a hír igaz: tényleg pedofilpárti a Fidesz, hisz ő maga bizonyította be saját követőinek. Ez akkora pillanat volt, mint a Szájer-botrány.

Magyar Péter ebből a „hibából” nőtte ki magát.

Valóban ez a helyzet kapta föl. A hullám még mindig ott van mögötte, ő pedig meglovagolta, jókor volt jó helyen. Nem ő a veszélyes a Fideszre, hanem azok a tömegek, akik mögötte vannak, és akik mindenáron el akarják takarítani a Fideszt, és Magyar Péter miatt felébredtek az apátiából. Ilyenkor van egy lőporos hordó, ami előbb-utóbb felrobban, és van egy szikra – ez utóbbi most Magyar Péter. A hordó az, hogy a Fidesz két év alatt minden egyes ígéretét megszegte. Mindent, amivel minket vádoltak, később megcsinálták saját maguk. Ezt csak a hülyék nem látják, és sokakat felháborít.

A háború-béke üzenete láthatóan viszont aktivizálja a Fidesz-szavazókat.

Ez az üzenet sem fog mindig működni. Egyszer ez a lufi is kipukkad. Én az a korosztály vagyok, aki még emlékszik a kommunizmusra, az 1990 előtti évekre. Ráadásul Magyarország akkor sok tekintetben szabadabb volt, mint ma.

Mármint a kommunizmus volt szabadabb, mint Orbán rendszere?

Abszolút. Hofi simán kigúnyolhatta Kádárt a köztévében és a közrádióban, hetente nevettünk a kabarékon, amelyekben a Markos–Nádas humoristapáros a kommunistákat és a párttitkárokat szidta. Ez ma teljesen elképzelhetetlen. Bödőcsöt be se engedik a köztévébe, Nagy Bandót kirakták az ország szinte minden művelődési házából. Az agymosás viszont az ötvenes évek szintjén működik ebben a rendszerben. De egyszer eljutunk oda, hogy már nem veszik be ezeket a szövegeket az emberek.

Minek kell megváltoznia ehhez?

Előbb-utóbb ez elkerülhetetlen. Nem véletlen, hogy a Mindenki Magyarországa Néppárt programjának is az a címe, hogy Ébresztő, Magyarország. És ezért is ragasztjuk át a plakátokat is Vásárhelyen.

Nem tartja helytelennek, hogy rendszeresen átírják a Fidesz plakátüzeneteit?

Egyáltalán nem. Sőt szomorú vagyok, hogy az ellenzék nem teszi ugyanezt az ország összes fideszes plakátján. Amikor azt írják ki, hogy 99% nem a szankciókra, akkor mi azt a szöveget ragasztjuk rá, hogy Orbán mindet megszavazta.

Amikor önök átmatricázták a Fidesz dollárbaloldalazós plakátjait arra, hogy „Orbán máig nem számolt el a Sorostól kapott milliókkal és a szabadon bocsátott bűnözőkkel”, a CÖF közölte: „Átragasztómester feljelentve! Ahogy ő ragaszt, nem ragaszt úgy senki! Márki-Zay Péter nem csak ragaszt, ragasztat és ragad is (…) A ragasztót nehéz eltávolítani. Úgy tűnik, a plakátot könnyebb. Nehezen tűri, hogy senki földjére vásárolt útlevelet. Konyec – vége a politikai ámokfutásnak. Nem kell senkinek. Érthetetlen számára a közerkölcs, a jogértelmezés sem a kenyere.”

Igen, ezek a szokásos reakciók, nem foglalkozom ezekkel. Amikor csak tehetjük, átragasztjuk a plakátokat. Mert amikor az emberek már nem hiszik el a propagandát, akkor lesz vége Orbánnak.

Ehhez képest Orbán és a Fidesz fő üzenete az, hogy a harmadik világháború küszöbén állunk, az Európai Bizottság pedig bevezetné a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Igen, ahogy fokozódik a kampány, úgy emelik Orbánék a tétet. Megjegyzem: az egyetlen, aki Magyarországon felvetette a kötelező sorkatonai szolgálatot, méghozzá a nők számára is, az épp a Fidesz főideológusa, Schmidt Mária volt. 2022 májusában a Pesti Srácok oldalán közölt egy írást az általános hadkötelezettség bevezetéséről.

A béke-háború kérdése is téma volt az EP-lista-vezetők köztévés vitájában. A legtöbb összetűzés viszont épp a vitával és a körülményeivel van. Orbán miért tart ennyire tőle? Hiszen hatalmas rutinja van.

Orbán csak azt nézi, mi jó neki politikailag. Demokratikus elvárások, szabályok nem számítanak: ha nem hoz neki szavazókat valami, azt nem csinálja. De az ellenzék esetében is volt erre példa. Dobrev Klára most azt mondja, minden vitára elmegy, miközben az előválasztás idején egyszer sem ment el a Partizánba, és Vona Gáborral is csak ő és Jakab nem ült le beszélgetni.

A minap Szijjártó Péter egyik eseményén ráhívták a TEK-et az újságírókra, hogy ne tudjanak kérdezni a külügyminisztertől az orosz hekkerüggyel kapcsolatban.

Szijjártó nagyon nagy csirkefogó, egy jogállamban rég börtönben lenne. Emellett mégis ő Orbán egyik lehetséges utódja Gulyás Gergely és Orbán Gáspár mellett – annak ellenére, hogy ők hárman például a genderkérdésben nyilvánvalóan nem osztják Orbán véleményét. A hekkerügy mellett a kémbank és a Putyin-díj átvétele bizonyíték a hazaárulásra, a lélegeztetőgépek és a kínai vakcina beszerzése a korrupcióra, a lakásügy és a jachtozás közben kitett fotó az irodai munkáról pedig a gátlástalan hazudozásra. Szijjártó volt az egyetlen a 27 ország közül, aki megvétózta az unió béketervét – ami felér egy háborús bűncselekménnyel –, miközben a békéről papolnak.

Milyen reményekkel várják a június 9-i választásokat?

A Mindenki Magyarországa Néppártban az ötszázalékos küszöb elérése a cél. Egyelőre a kutatások ez alatt mérnek minket, de öt éve a Momentumot se mérték három százalék fölé, ehhez képest 9,5 százalékot kaptak. Az ország harmadik legnépszerűbb listavezetőjeként remélem: ha a 29 százaléknyi támogató közül akár csak minden negyedik-ötödik fontosnak tartja az MMN által képviselt tisztesség útját, akkor meg fogjuk ugrani az öt százalékot. A példátlanul következetes korrupcióellenességet és átláthatóságot érdemes ennyivel jutalmazni. Vannak olyan szavazók is, aki úgy gondolják: Magyar Péter úgyis megkapja a maga 25 százalékát, ő inkább ránk szavaz, hogy mi is legyünk ott mellette öt százalékkal. Cserében az MMN ott lesz mellette, és segít, hogy elérje a törekvéseit.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

XS
SM
MD
LG