Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új jobbközép párt alapítását jelentette be Márki-Zay Péter


Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédet mond Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án.
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédet mond Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án.

Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt új jobboldali párt alapítását jelentette be a Facebookon: "a civilek pártját" fogják létrehozni. Fiatalokat és tapasztalt politikusokat egyaránt vár, a pártalapítással kapcsolatos részletek leírása szerint május végére fognak eldőlni.

"Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is"

- jelentette be a Facebookon pártalapítási szándékát Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a megelőző országgyűlési választások előtti ellenzéki előválasztás győztese.

A korábbi miniszterelnök-jelölt szerint az új párt a civilek pártja lesz. A pártalapítást azzal indokolta, hogy "a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt", hogy nem volt külön pártjuk.

Az új szervezetbe fiatalokat, tapasztalt politikusokat és más szakembereket is vár. Az új párt a konzervatívokat, keresztényeket, zöldeket és liberálisokat is képviselő jobboldali néppárttá kívánna válni. A pártalapítás további részletei a bejelentés szerint május végére dőlhetnek el.

Márki-Zay Péter az elvesztett választás után nem vette fel a parlamenti mandátumát, maradt hódmezővásárhelyi polgármester inkább. Közvetlenül a választások után a Szabad Európának adott interjújában már érződött, hogy egy új jobboldali párt alapítását készíti elő. Az interjút alább olvashatja.

Márki-Zay Péter tavaly év vége felé már Pálinkás József (Új Világ Néppárt) és Gémesi György (Új Kezdet) pártja mellett a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ korábbi, ismert figuráival is tárgyalt egy új párt létrehozásáról, írta a Telex. Arról egyelőre nincs hír, hogy közülük ki akar ténylegesen is csatlakozni majd az új formációhoz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG