Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levelet írt az államtitkár az alapítványi iskoláknak, hogyan kerülhetik el a büntetést


Diákok a magyar írásbeli érettségin a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, Pécsett 2023. május 8-án (képünk illusztráció)
Diákok a magyar írásbeli érettségin a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, Pécsett 2023. május 8-án (képünk illusztráció)

A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága levélben tájékoztatta a nem állami közoktatási intézményeket, hogyan lehet jogszerűen fizetési kötelezettséget előírni és az állami támogatásokat is felhasználni. Korábban a költségvetési pénzek jogszerű felhasználását vizsgáló Magyar Államkincstár hibás gyakorlatokat tárt fel, ami miatt büntetést kellett kiszabni a fenntartóra.

A Telex számolt be a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár által jegyzett levélről, amely a további büntetések elkerülése érdekében próbál segítséget nyújtani, leírva azokat a tudnivalókat, „amelyeknek betartása esetén jogszerűen tudják előírni a fizetési kötelezettséget, illetve megigényelni és felhasználni az állami támogatásokat, elkerülve ezzel a szankciók kiszabását” – olvasható a tájékoztatóban.

A lap korábban megírta, hogy a soproni Waldorf-iskola fenntartójának kétévi állami normatívát kellett visszafizetnie, miután a Magyar Államkincstár jogsértőnek találta az adományozási szerződésüket, mert azt sejteti, hogy elküldik azokat a diákokat, akik után nem fizetnek hozzájárulást.

Az államtitkár levele szerint gyakori hiba, hogy nem a köznevelési intézmény, hanem a fenntartó számára írnak elő befizetési kötelezettséget a szülőknek, például adomány kötelező befizetését várják el a szülőktől a fenntartó alapítvány számlájára, ami nem jogszerű.

Azáltal, hogy a befizetés nem az iskolához, hanem a fenntartóhoz érkezik, nem átlátható, mire költik, vagyis ténylegesen az iskola működtetésére használják-e fel – olvasható a levélben, amely jogsértő gyakorlatnak nevezi, ha a nemfizetés miatt a tanulói jogviszony megszüntetését helyezik kilátásba.

Amennyiben a köznevelési intézmények adományozási szerződése szerint a szülőnek kifejezetten azért kell fizetnie, hogy gyermeke az alapítvány által fenntartott iskolába járhasson, az jogszabálysértő – írja az államtitkár.

„Vélelmezhető, hogy ezeknek a megoldásoknak oka az a félreértés, hogy összekeverik a tandíj és a fizetési kötelezettség fogalmát – írta Maruzsa Zoltán. Az államtitkár hozzátette: – A költségvetési törvény alapján nem igényelhető támogatás olyan gyermek, tanuló vagy képzésben részt vevő személy után, aki tandíjfizetésre kötelezett.” A tandíjat a köznevelési törvény végrehajtási rendelete alapján kell értelmezni, a tandíjat fizető tanulók után pedig nem jár állami támogatás – hangsúlyozta.

Az államtitkár abban bízik, hogy a tájékoztatással „sikerül átláthatóbb és a gyermekek érdekeit szem előtt tartó megoldást találni a leírt probléma kezelésére” – írja a lap.

XS
SM
MD
LG