Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Más lesz a vásárlási idősáv mint tavasszal


A Fővám téri vásárcsarnok 2020. március 28-án, az időseknek fenntartott időszakban.
A Fővám téri vásárcsarnok 2020. március 28-án, az időseknek fenntartott időszakban.

A tavaszi tapasztalatok most nem lesznek érvényesek, mivel az idősek mehetnek a kijelölt órákon túl is vásárolni, mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

"Most [tavaszhoz képest] más a rendelkezés. Most csak egy kétórás sávot különítettek el, viszont a 65 évesek akkor mennek vásárolni, amikor akarnak. Ezt azt jelenti, hogy amit tavasszal tapasztaltunk, az most nem érvényes. "

- mondta lapunknak az idősek vásárlási idősávjáról az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György. Hétfőn jelentette be Orbán Viktor, hogy ezt az idősávot visszahozzák, de kicsit másképp, mint korábban.

"A legfontosabb dolgot nem tudjuk előre: hogy milyen arányban fognak élni az idősek ezzel az idősávval. A gyakorlat fogja ezt eldönteni, nincs idő ezt most felmérni."

Azt nem tudják a boltok, hogy pontosan hogyan hat ez a keresletre. Egyszerre több hatás jelent meg, a kijárási korlátozások vagy a járvány első hulláma okozta változások miatt nehéz pontosan megmondani, hogy melyik milyen hatásokkal járt.

Azt se lehet pontosan megmondani, hogy mennyire tartották be az emberek ezt az idősávot tavasszal.

"Ez olyan, mint a maszkviselet. A boltosok megpróbálták betartani, de ettől még lehettek olyan vásárlók, akik beosontak. Erről nincs semmilyen statisztika. De a tapasztalat az, hogy általában a vásárlók többsége a szabályok betartására törekszik. És leginkább rajtuk múlik a dolog."

Vámos György elmondta még, hogy az OKSZ egy szakmai szervezet, a kormány nyilván a járványügyi szakemberek javaslatai alapján rendelte el így az idősek vásárlási idősávjait, ezért azt nem véleményezik.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG