Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másfél év börtönt kér az ügyészség a Szabad Európa minszki tudósítójára


Aleh Hruzdzilovics a tárgyalásán Minszkben 2022. március 2-án
Aleh Hruzdzilovics a tárgyalásán Minszkben 2022. március 2-án

Másfél év börtönt kért az ügyészség a Szabad Európa minszki tudósítójára, amiért részt vett a 2020-as, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követő tömegdemonstrációkon.

Aleh Hruzdzilovicsnak szerdán kezdődött a bírósági tárgyalása, amelyről annak ellenére kitiltották a támogatóit, barátait és kollégáit, hogy az ülésteremben számos hely üresen maradt.

Az újságíró felesége, Marjana jelen lehetett, viszont nem beszélhetett a férjével, miközben a Szputnyik orosz hírügynökség munkatársa az üvegketrec közelébe mehetett, amelyben a vádlottat őrizték.

A panaszos fél, a Minszktransz városi közlekedési vállalat képviselője azt mondta a bírónak, hogy a férfi anyagi károkat okozott a társaságnak azzal, hogy részt vett három tiltott tüntetésen. A cég több mint húszezer dollár kártérítés kiszabását kérte emiatt.

Hruzdzilovics tagadta bűnösségét, és hangsúlyozta, hogy újságírói minőségében volt jelen, dolgozott a tiltakozásokon. Kiemelte: az egyik megmozduláson külügyminisztériumi akkreditációval rendelkezett, a másik kettőről pedig a Narodnaja volja (Népakarat) című lapot tudósította. Joszif Szjaredzsics, az újság egyik szerkesztője ezt megerősítette.

Aleh Hruzdzilovicsot tavaly decemberben vették ismét őrizetbe, miután nyáron egyszer már szabadon engedték egy hónap után, akkreditációját pedig már egy évvel korábban bevonták a hatóságok.

Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió elnöke elítélte az eljárást, és leszögezte, hogy „az újságírás nem bűncselekmény”.

Tovább szigorít a rezsim

Belaruszban a sokak szerint elcsalt, 2020-as elnökválasztás után hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A volt szovjet tagköztársaságban ezt követően nagy erőkkel megkezdték a kritikus médiaorgánumok elhallgattatását.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek az ország ellen.

XS
SM
MD
LG