Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat év börtönre ítélték a Szabad Európa krími újságíróját


Vlagyiszlav Jeszipenko felesége Kijevben 2021. július 7-én
Vlagyiszlav Jeszipenko felesége Kijevben 2021. július 7-én

Hat év börtönbüntetésre ítélték robbanóanyag birtoklása és szállítása miatt a Szabad Európa helyi szabadúszó tudósítóját az Oroszország által annektált Krím félszigeten.

A szimferopoli bíróság a zárt ajtók mögötti tárgyalást követően szerdán hirdette ki ítéletét az ügyben. A vád ennél is súlyosabb büntetést akart: tizenegy év szabadságvesztés kiszabását kérte.

Vallomásában Vlagyiszlav Jeszipenko kijelentette, hogy a hatóságok célja azoknak az újságíróknak a hiteltelenítése, akik a valós helyzetet próbálják bemutatni a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó, azonban törvénytelenül bekebelezett Krím félszigeten.

A Szabad Európát is működtető Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) munkatársát tavaly március óta tartják őrizetben. A férfi korábban arról számolt be, hogy letartóztatását követően két napon keresztül kínozták, egészen addig, amíg át nem szállították egy büntetés-végrehajtási központba.

Az orosz–ukrán kettős állampolgárságú Jeszipenkót az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsítja, hogy információkat gyűjtött az ukrán hírszerzés számára. A lányos apa őrizetbe vételét megelőzően öt éven át dolgozott az ukrán RFE/RL egyik regionális hírportálja, a Krym.Realii külsős munkatársaként.

Ljudmila Deniszova ukrán ombudsman tiltakozását fejezte ki a Telegramon a törvényszék döntésével kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy koholt vádakról, politikailag motivált eljárásról van szó, ezért a riporter azonnali szabadon bocsátását sürgette.

Emellett pedig felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fordítson nagyobb figyelmet „az ukrán állampolgárok jogainak az agresszor ország általi rendszerszintű megsértésére”.

„Felforrt az agyam” – A Szabad Európa munkatársa az orosz börtönőrök kínzásairól
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:53 0:00

Újabb támadás a független sajtó ellen

Az RFE/RL elnöke szerint Jeszipenkót „ok nélkül vették őrizetbe, brutálisan megkínozták, hogy egy, a tévének szánt »vallomást« csikarjanak ki belőle, majd nyolc hónapon keresztül egyfajta áltárgyalásnak vetették alá”.

„Vlagyiszlavot haladéktalanul szabadon kellene engedni, hogy együtt lehessen a feleségével és a lányával, akik március óta várják haza” – tette hozzá Jamie Fly, aki korábban az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte az ügyet.

Októberben az újságíró az amerikai elnökhöz és törvényhozókhoz fordult segítségért, azt kérve levelében, hogy az Egyesült Államok lépjen fel határozottabban a Krím félszigeten raboskodó több mint száz politikai fogoly szabadon bocsátása érdekében.

Korábban a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet, valamint az ukrán és az amerikai külügyminisztérium is felszólított Vlagyiszlav Jeszipenko azonnali szabadon bocsátására, amennyiben nincs ellene semmi bizonyíték.

XS
SM
MD
LG