Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Maszkot le”: elérte az 5,5 milliót a beoltottak száma itthon


Nem kötelező levenni, de már majdnem mindenhol lehet.
Nem kötelező levenni, de már majdnem mindenhol lehet.

Ahogy reggeli rádiós beszédében a kormányfő megjósolta, péntek délután már be is jelenthette a kormány hivatalos Facebook-oldala, hogy az ország elérte az átoltottságban kitűzött következő mérföldkövet. Így egyebek mellett pár helyszín kivételével megszűnik a beltéri maszkviselési kötelezettség.

A kormány 5 és fél millió, legalább egyszer beoltott emberhez kötötte több járványügyi korlátozás feloldásának feltételét. Ennek eléréséről péntek délután adott hírt a kormányzat. Így szombaton életbe léphetnek a további enyhítések, köztük az, hogy néhány helytől, például kórházaktól eltekintve, már zárt térben sem kötelező a maszk, megszűnik az üzletekre vonatkozó létszámkorlát és védettségi igazolvány nélkül lehet éttermeket, szállodákat látogatni.

A Magyar Közlönyben szerda este megjelent intézkedések között szerepel még, hogy aki továbbra is viselni akarja a maszkot, az megteheti, ez senki számára nem tiltható meg. Nem kell védettségi igazolvány szabadidős létesítményekbe való belépéshez és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekhez, előadásokhoz sem.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó távolságtartási korlátozások és a négyzetméterszabály vagyis, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vásárló lehet bent. Családi eseményeken, magánrendezvényeken a mostani 50 helyett 100, lakodalmakon a jelenlegi 200 helyett 400-an is részt vehetnek. Az egyetemeken és a főiskolákon visszaállhat a jelenléti oktatás és nem kell védettségi igazolvány az éjszakai horgászathoz.

Pár intézkedés azonban érvényben marad:

  • kell a védettségi igazolvány és marad a létszámkorlát a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében,
  • ezeken a rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG