Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szomszédban már közösségi szinten terjedhet a delta-variáns


Az embereket Pfizer–BioNTech-vakcinával oltják be egy újonnan megnyílt autós oltóközpontban Bukarestben, 2021. április 29-én
Az embereket Pfizer–BioNTech-vakcinával oltják be egy újonnan megnyílt autós oltóközpontban Bukarestben, 2021. április 29-én

Romániában az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) bejelentése szerint Piteștiben és a környező településeken közösségi szinten terjedhet a delta-vírusmutáció, legalábbis vannak erre utaló jelek. Az országban már van halálos áldozata a korábban indiaiként is emlegetett és Magyarországon is felbukkanó variánsnak.

Pitești a romániai Argeș megye székhelye, a Főtér című romániai portál beszámolója szerint ebben a megyében követelt már emberéletet a delta-variáns. A 19,3 milliós országban eddig 4 millió 725 ezer ember kapott legalább egy adag oltást koronavírus ellen.

A beoltható, vagyis a 12 év feletti lakosságot a legnagyobb arányban Bukarestben (45,5 százalék) és Kolozs megyében (42,3 százalék) oltották be. A falvakban azonban az MTI tudósítása szerint rosszabb a helyzet, az lakosok alig 3,5 százaléka, kevesebb mint 163 ezer ember kapta meg a vakcinát a falusi orvosi rendelőkben vagy a községeket sorra felkereső mozgó oltópontoknál.

Romániában egyébként az oltás iránti érdektelenség miatt oltópontok százait zárták be, eddig 43 ezer AstraZeneca-vakcinát kellett visszavonni, mert lejárt a szavatossága, 1 millió 170 ezer dózis Pfizert pedig Románia beszerzési áron eladott Dániának.

Virágzik a hamis igazolások orosz feketepiaca

Oroszországban a hamis vakcinák és Covid-igazolások feketepiacán is érezteti hatását a romló járványhelyzet. Az országban az elmúlt három napban sorra dőltek meg a halálozási rekordok, Moszkva polgármestere pedig bejelentette, hogy kampány kezdődik a harmadik oltás beadására. Ezt egyébként Törökország is bejelentette. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban viszont azt mondta, hogy a tudósok nincsenek egységes állásponton a kérdésben, ezért itthon még nincs szó a harmadik oltásról.

Moszkvában csütörtökön őrizetbe vettek egy 33 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy hamis koronavírus-tanúsítványokat adott el az embereknek, míg a szentpétervári rendőrség három vizsgálatot indított olyan személyek ellen, akik hamis oltási bizonyítványt adtak el negatív PCR-tesztről a városban és a környező régióban.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Oroszországban egyetlen nap alatt 672-en haltak meg a Covid–19 következtében a csütörtöki hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta. Az ismert fertőzöttek száma 5,5 millió fölött jár, miközben egy közvélemény-kutatás szerint a válaszadók hatvan százaléka nem tervezi beoltatni magát.

A cseheknél, a briteknél és Izraelben is beindult a delta-variáns

Az oroszországi megbetegedések többségéért a delta-variáns a felelős, amely az átoltottság szempontjából élen járó Izraelben és Nagy-Britanniában a fertőzésszám megugrásához vezetett.

Nagy-Britanniában a felnőtt lakosság több mint 85 százalékát már beoltották. A brit kormány a korábbi menetrendben szereplő július 31-ről július 19-re hozta előre azt a határidőt, ameddig a teljes brit felnőtt lakosságnak be kell adni a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Ugyaneddig az időpontig elhalasztották a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldását, amit eredetileg június 21-ére terveztek.

A világ legátoltottabb országának számító Izraelben, ahol az elmúlt hónapokban szinte minden korlátozást feloldottak, ismét növekszik a fertőzöttek száma. Emiatt újra kötelező a maszkviselés a belső terekben, és a hatóságok akár le is zárhatják a repülőteret, ha a helyzet tovább romlik.

Csehországban is emelkedik a naponta kiszűrt új esetek száma. A járvány terjedési mutatója, a reprodukciós szám 1,3-ra emelkedett, ami január óta a legmagasabb érték. A járvány gyorsulása ott is a delta vírusmutáció terjedésének következménye, már több mint 120 ilyen fertőzöttet regisztráltak, a kórházban kezeltek száma ugyanakkor csökken.

XS
SM
MD
LG