Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mától kérhető a háziorvosoknál az influenza elleni oltás


Egy nővér előkészíti az influenza elleni vakcina beadását a Massachusettsi Általános Kórházban, Bostonban, Massachusettsben, 2013. január 10-én.
Egy nővér előkészíti az influenza elleni vakcina beadását a Massachusettsi Általános Kórházban, Bostonban, Massachusettsben, 2013. január 10-én.

A kormány arra buzdít mindenkit, hogy aki teheti oltassa be magát. Az influenza elleni vakcina idén mindenkinek ingyenes.

"Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!" - mondja Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban, amely akkor készült róla, amikor éppen beoltatta magát a háziorvosoknál mától elérhető influenza elleni vakcinával.

A bejegyzéssel a miniszterelnök is azt az egészségügyi szakemberek által már tavasz óta sulykolt tanácsot erősíti, hogy idén a koronavírus-járvány miatt, minden eddiginél fontosabb beadatni az influenza elleni vakcinát. Ilyen oltás már évtizedek óta létezik – a mutáció miatt ugyan változik –, és idén a vakcina nemcsak az időseknek és a krónikus betegeknek, hanem mindenkinek ingyenes.

Mi van, ha egyszerre támad az influenza és a koronavírus?

A szakemberek szerint azért különösen nagy jelentőségű idén az influenza elleni oltás beadása, mert a koronavírus-járvány már most is rendkívül nagy nyomás alatt tartja az egészségügyi ellátórendszert, jó lenne, ha ezt az influenzás betegek nem feszítenék még tovább. Ráadásul a két betegségnek – az influenzának és a koronavírus okozta Covid-19-nek – nagyon hasonlóak a tünetei, mindkét vírus "célszerve az alsólégúti traktus", és nehéz azonnal megállapítani, hogy melyik vírus okozza azokat. (A gyors felismerést egyébként igyekeznek egy új tesztelési eljárásrenddel is megtámogatni. Itthon is alkalmazzák már az úgynevezett antigén alapú gyorsteszteket, amelyek már 15 perc alatt kimutatják a koronavírust, de ezek roppant drágák, elsősorban a súlyos és középsúlyos betegek kezelésének mielőbbi megkezdéséhez várnak tőlük segítséget.)

Az oltás azért is nagyon fontos, mert például Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa korábban arról beszélt, hogy kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát, ezt pedig csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni.

Korábban nem volt nagy az oltási hajlandóság Magyarországon

A korábbi évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre – értesült az ATV az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tárca felmérése szerint ez a mennyiség elegendő lesz, az elmúlt években ugyanis átlagosan csak a vakcinák fele fogyott el. Az oltást tehát a háziorvostól kell kérni, nála kell telefonon bejelentkezni és időpontot egyeztetni, így próbálják elkerülni a rendelőkben zsúfoltságot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs múlt csütörtöki online sajtótájékoztatóján arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével. Mint mondta, a felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát szerinte kellő védelmet biztosít járvány esetén.

Az állam felvásárolta az egyik influenzaoltás teljes készletét

A Sanofi által gyártott Vaxigrip Tetráról van szó, ami egy négykomponensű vakcina, és 3 éven aluli, valamint a súlyos, szövődményes influenza szempontjából kockázati csoportba tartozó gyermekek számára csak ez adható. A háziorvosok eddig általában a magyar gyártású 3Fluart vakcinát adták be a jelentkezőknek. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a Sanofi készítményéből hova kerül. A vakcina állami felvásárlásával a hvg.hu portálnak nyilatkozó szakértők szerint a hatóságok azt akarták biztosítani, hogy a Vaxigrip minden gyermek és kockázati csoport számára elérhető legyen, és ne kapkodják el az emberek a patikákban.

XS
SM
MD
LG