Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Matolcsy György: Rossz döntéseket hozott a kormány, helytelen a válságkezelési stratégia


Matolcsy György, az MNB elnöke és Bánki Erik, a testület fideszes elnöke az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén 2019. november 18-án
Matolcsy György, az MNB elnöke és Bánki Erik, a testület fideszes elnöke az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén 2019. november 18-án

Magyarország válságközeli helyzetben van, a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országává vált a kormány rossz döntései miatt, helytelen a válságkezelési stratégia – mondta Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában ellenzéki képviselők beszámolói szerint. Az MSZP-s Vajda Zoltán úgy fogalmazott a Szabad Európának: igazságbeszéd, őszödi beszéd volt Matolcsyé.

Matolcsy György szerint „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül”. A jegybankelnök kijelentette: „Helytelen a kormány válságkezelési stratégiája (…) az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket” – idézte Tordai Bence az MNB elnökének szavait.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.

„2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány” – fogalmazott az MNB elnöke az ellenzéki képviselő szerint. Matolcsy hiányolta az energiahatékonysági beruházásokat és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítését. A jegybank szerint a teljes energiahatékonysági fordulatra húszezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme” – tette hozzá.

Matolcsy György szerint Magyarországnak az EU-ban „hátulról a negyedik a termelékenységi szintje (…) a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz (…) jövőre 15–18 százalék lesz az infláció”. Ennek okai szerinte az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”.

Az infláció a jegybankelnök szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt. „Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” – idézte Matolcsy Györgyöt a Párbeszéd politikusa.

Ehhez kapcsolódóan: „A költségvetés a kormány belügye lett, a költésekről egy ember dönt” – Romhányi Balázs

Vajda Zoltán: „Döbbenetes élmény volt”

Az MSZP-s Vajda Zoltán az első pár percben még azt gondolta, hogy a szokásos sikerpropaganda lesz, de aztán nem akart hinni a fülének, olyan kijelentéseket tett a jegybankelnök, aki nagyjából egy órát beszélt, majd még vagy fél órát válaszolt a feltett kérdésekre.

„Döbbenetes élmény volt, nem tudom, hogy mit mondjak rá, igazságbeszéd, őszödi beszéd...” – fogalmazott.

Vajda Zoltán a Költségvetési Bizottság elnökeként, mint állandó meghívott volt ott a Gazdasági Bizottság hétfői ülésén, amelyhez hozzá is szólhat, ahogy most is megtette. Matolcsy György megerősítette neki, hogy ez nem elszólás a részéről, majd hozzátette: „Aki szelet vet, vihart arat” – idézte az ellenzéki politikus az MNB elnökének szavait.

A magyar gazdaság esetében nem elég a „térdre, imára, hanem jó döntéseket kell hozni” - emlékezett vissza a jegybankelnök egy másik emlékezetes mondatára.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke az ülés végén arról beszélt Vajda Zoltán szerint, hogy Matolcsy György már korábban is fogalmazott meg kritikákat a kormány gazdaságpolitikájáról, ezért ebben nincs semmi meglepetés, nem érti, hogy az ellenzéki tagok miért döbbentek meg a jegybankelnök beszédén.

Vajda Zoltán kérte, hogy gyorsított eljárásban adják ki a jegyzőkönyvet, így várhatóan szerdára lesz meg a pontos leirat.

Nagy Márton miniszter rendelettel ment szembe Matolcsyék kamatdöntésével

Reagált a pénzügyminiszter

Varga Mihály a közösségi oldalán azt írta: „A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat."

A pénzügyminiszter szerint minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is, ugyanakkor, mint írja lehet építeni az elmúlt évek eredményeire, a válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés és magas a foglalkoztatottság.

XS
SM
MD
LG