Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmaradt reformról, lassuló felzárkózásról, gazdaságpolitikai hibákról beszélt ismét Matolcsy György


Matolcsy György beszédet mond egy gazdasági díj átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én
Matolcsy György beszédet mond egy gazdasági díj átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én

A Magyar Nemzeti Bank elnöke új könyvének bemutatóján fogalmazott meg újabb kritikát a kormány gazdaságpolitikájával szemben. Szerinte Magyarország megint letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat. Úgy véli, hogy sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

Matolcsy a jegybank épületében rendezett könyvbemutatón a novekedes.hu portál tudósítása szerint egyebek között arról beszélt, hogy 2010-ben újranyitották az előző tíz évben elakadt felzárkózási pályát. A sikeres lépések között említette az Új Széchenyi Tervet, a Széll Kálmán Tervet és az otthonteremtő programokat. Úgy véli ugyanakkor, hogy 2021–22–23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, hogy 2030-ra utolérhessük az uniós átlagot.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Viktor: Nem kell felcsattanni, ha Matolcsy György mond mindenféléket

Úgy véli, hogy 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk. Szerinte mindig az egyensúlyi politika volt a siker receptje, most azonban letért az ország az egyensúlyi növekedés útjáról, lassul a felzárkózás.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség. Ilyennek tartja az energiafüggetlenség elérését, amely már a 2009-es programban is szerepelt, valamint azt, hogy Magyarország Európa vezető egészségügyi központja legyen.

Matolcsy szerint bátor reformok kellenek, mint amilyeneket 2015-ig hajtottak végre, amilyeneket szerinte a jegybank folytatott, és olyan „jó húzások”, mint a babakötvény és a kilencszázalékos társasági adó.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG