Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszelben szervezett gazdatüntetést az MCC helyi irodája


Részlet a szervezet weboldalából
Részlet a szervezet weboldalából

Az MCC brüsszeli irodája tüntetést szervezett a városban azzal a jelszóval, hogy szerintük az EU háborút indított a gazdák ellen. Az eseményen több szélsőjobboldali politikus is megjelent.

Európában több országban is gazdatüntetések voltak mostanában, főképp annak mert anyagilag hátrányosnak érzik magukra nézve az EU számos klímacélját, illetve a biodiverzitás megőrzésére vonatkozó tervét.

A tüntetések sokszor erőszakba is átcsaptak. Az elégedetlenséget szerte Európában különböző szélsőjobboldali mozgalmak próbálják meglovagolni.

Volt, ahol nemrég robbantottak is
Franciaországban volt eddig a legerőszakosabb a helyi agrárvállalkozók fellépése. Carcassonne városában például militánsabb francia bortermelők (Comité d’Action Viticole) bombával fel is robbantották egy állami épület földszintjét. Szerencsére senki nem sérült meg.

Ezt a mozgalmat próbálta egy saját szervezésű brüsszeli tüntetéssel tovább fűteni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli kihelyezett irodája a tüntetések francia ága melletti, január 24-i szimpátiatüntetéssel – vette észre a Financial Times.

Fellépnének az EU ellen

Tüntetésük jelmondata szerint az EU háborút indított a mezőgazdaság ellen, emiatt kell védekezniük az érintetteknek.

Az eseményen megjelent számos jobboldali politikus, például Marion Maréchal, a francia szélsőjobboldali Reconquête! párt EP-listavezetője. Maréchal egyébként a szintén szélsőjobboldali pártvezető, Marine Le Pen unokahúga.

Marine Le Pen pártjából is megjelent szélsőjobboldali képviselő Edwige Diaz személyében.

„Meg akarjuk akadályozni az EU termelőtől a fogyasztóig (farm-to-fork) stratégiáját, ami drasztikusan csökkentené a mezőgazdasági vállalatok hozamát a természet és a bolygó megóvása érdekében, ugyanakkor importfüggőbbé tenne bennünket, az importnál pedig ezeket a szabályokat nem tartják tiszteletben” – érvelt a lapnak a képviselő. Diaz szerint az EU-nak kevésbé kellene szabályoznia a mezőgazdaságot.

„Azért vagyunk itt, hogy létrehozzuk a gazdák európai koalícióját” – mondta el Ana Mahe, aki egy új ír párt, a Farmer’s Allience tagjaként volt jelen.

Eddig nem csináltak külföldi tüntetéseket

Az MCC brüsszeli csapatának nyilvánosan megadott céljai között inkább oktatási és think tank jellegű célok voltak feltüntetve, ezért új típusú feladatuk lehet a külföldi jobboldali tüntetések megszervezése.

Megkérdeztük minderről a szervezetet is. Az MCC Brussels válasza szerint a tüntetésszervezés nem új feladatuk, mindig is részesei voltak „olyan találkozóknak, ahol az emberek eszmét cserélnek, harcolnak a szabadságért és keresik az igazságot”.

Kiemelték, hogy a témaválasztás sem új keletű. Itt utánaolvashat, hogy régebb óta foglalkoznak azzal, hogy a klímavédőknek szerintük túl nagy befolyásuk van az uniós döntéshozatalra, míg az uniós mezőgazdasági vállalkozók érdekei nem jelennek meg elég hangsúlyosan.

Az MCC-hez az elmúlt években több mint négyszázmilliárd forintnyi vagyont szervezett ki magánkézbe a magyar kormány, erről ide kattintva olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG