Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb százmilliárd forint közpénzt kapott karácsonyra a Mathias Corvinus Collegium


Smith Lacey Anna (korábbi nevén Stumpf Anna, a Századvég-alapító Stumpf István lánya) és Orbán Balázs államtitkár, a Mathias Corvinus Collegium vezetője új ösztöndíjat jelentenek be amerikai kutatók számára 2020. szeptember 15-én.
Smith Lacey Anna (korábbi nevén Stumpf Anna, a Századvég-alapító Stumpf István lánya) és Orbán Balázs államtitkár, a Mathias Corvinus Collegium vezetője új ösztöndíjat jelentenek be amerikai kutatók számára 2020. szeptember 15-én.

Újabb 94,5 milliárd forintot kap az államtól a Mathias Corvinus Collegium (MCC), áll a december 24-én megjelent Magyar Közlönyben.

Egészen pontosan a szervezetet működtető egyik alapítványuk, a Tihanyi Alapítvány kapja most ezt pénzt. Nincs megkötés arra, hogy költsék, "Egyéb működési célú kiadásokra kapják". E mellé dologi kiadásokra még külön 35 millió forintot is átad az állam nekik, szintén pénzben.

Korábban már durván 300 milliárd forint értékű részvénycsomagot adott át kormány a szervezetnek, majd számos nagy értékű ingatlant is kaptak. A részvénycsomag a Mol és a Richter 10-10 százalékos tulajdonjogát jelenti, amik együtt az elmúlt tíz évben átlagosan hétmilliárd forint feletti osztalékot fizettek évente.

Az óriási juttatások célja elvileg az, hogy a magánszervezet a Kárpát-medence meghatározó tehetséggondozó intézményévé váljon. Alapítója a NER egyik fontos háttérembere, a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András.

"Eljött az idő, hogy az MCC jelentős lépést téve előre olyan kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, alapítványi kereteit megtartva, mint a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum vagy a Nemzeti Színház."

-állt Tombor András egyik tavaszi belső levelében, amit a 444.hu mutatott be. Saját bevallásuk szerint az eddigi költségvetésük 0,6-1,1 milliárd forint között mozgott.

Az MCC sokáig egyfajta külön utas szakkollégium szerepére törekedett, ahol a többi szakkollégiumtól eltérően a diákok nem dönthetik el maguk, hogy mit szeretnének tanulni. Ma már nem törekszenek arra, hogy szakkollégiumnak hívják őket, viszont tízezres nagyságrendben tervezik képezni a jövő konzervatív magyar elitjét.

Eddigi szakmai teljesítményük ellentmondásos, hiszen miközben kifejezetten sok élvonalbeli tanár is tanított az intézményben és diákok közül is sokan mutattak fel kitűnő teljesítményt MCC-s éveik alatt, hozzájuk kötődik például a Századvéggel közös Migrációkutató Intézet is, vagy épp több, megkérdőjelezhető szakmai színvonalú anyag is.

Surjányi Fanni, az MCC kutatási vezetője terjeszti a megfigyeléseit a nők és a férfiak társadalmi szerepeiről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG