Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Medgyessy Péter: Okosabb Orbán annál, hogy megkockáztasson egy huxitot


Orbán Viktor mérhetetlenül erőszakosan és nyíltan durván vitatkozik az EU-val, ami kontraproduktív – véli Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök szerint ugyanakkor Orbán okosabb annál, hogy megkockáztassa, hogy kivezeti Magyarországot az EU-ból. Az uniós csatlakozásunkat levezénylő miniszterelnökkel az elmúlt húsz év tanulságairól beszélgettünk.

Az interjú fontosabb gondolatai:

  • Jó ideig nem lesz még Magyarországon euró. Egy autokráciára hajló kormányzás szükségképpen nem szereti, ha fegyelmezik, az euró pedig szükségképpen fegyelmez, mert bizonyos korlátok között lehet csak mozogni. „Emiatt, azt hiszem, van egy fenntartása a kormányzatnak az euró bevezetésével szemben is, ezért nem keres céldátumot.”
  • Bizonyos kérdésekben Orbánnak igaza volt. Azt a fajta rohamszerű migrációt, ami megindult 2015–16 körül, nem tudja megemészteni Európa.
  • Írország, Spanyolország, Szlovákia uniós csatlakozás utáni fejlődéséhez képest Magyarországnak szégyenkeznie kell.
  • A 2004-ben újonnan csatlakozó tíz ország nagyon eltérő fejlettségű volt, ebből következően nem is mindenben felelt meg az európai uniós elvárásoknak. A mentalitásról, a gondolkodásról, a morálról kiderült, hogy valójában még elég messze vannak.

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG