Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még a választások előtt elmegy Moszkvába Orbán Viktor


Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2016. február 17-én
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Moszkvában 2016. február 17-én

Paks 2., a Szputnyik-vakcina magyarországi gyártása, gázszállítás, űrprogram – Szijjártó Péter szerint ezekről a témákról biztosan szó esik majd Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai tárgyalásán, amely várhatóan február elsején lesz.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek beszélt a magyar kormányfő oroszországi útjáról. Szijjártó Péter szerint a Paks 2. atomerőmű-projekt lesz az egyik fő napirendi téma.

Atomenergia és gázszállítás

„A Roszatom már a látványos építkezéshez készíti elő a terepet. Szeretnénk, ha a projekt már az év első felében a megvalósítási fázisba lépne”fogalmazott az interjúban Szijjártó Péter. Hozzátette: az évtized végére Magyarország szeretné üzembe helyezni a két új reaktort. Azokkal és a folyamatban lévő napelemes beruházásokkal Magyarország is önellátó lesz az áramellátásban.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Budapest is szeretne tárgyalni a gázszállítási szerződés meghosszabbításáról a mennyiség növelése érdekében, amely az energiaválság miatt kedvező lesz a hosszú távú szállítási megállapodással.

Őszre az orosz vakcina gyártóhelye lenne Magyarország

A tárgyalásokon szó lesz az orosz koronavírus elleni vakcina magyarországi gyártásáról is. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a Debrecenben épülő és a tervek szerint ősszel már termelő vakcinagyárral Magyarország bekapcsolódna a Szputnyik gyártásába. A magyar kormány szerint a jövőben nagy piaca lesz a vakcináknak.

Noha az Európai Gyógyszerügynökség még mindig nem hagyta jóvá az orosz vakcinát, Szijjártó szerint az oltóanyag nagyon jól teljesített Magyarországon, ahol egymillió embert oltottak be vele.

Orbán Viktor moszkvai tárgyalásán vélhetően szó lesz a magyar űrkutatási tervekről is. Magyarország az Oroszországgal való együttműködés keretében szeretne az évtized közepéig magyar kutató űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra – erősítette meg Szijjártó Péter.

A TASZSZ cikkében emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor december 21-én, a kormányinfón beszélt a Vlagyimir Putyinnal tervezett oroszországi tárgyalásáról. Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök legutóbb 2019-ben találkozott Budapesten.

XS
SM
MD
LG