Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még ki sem tombolta magát az omikron, máris találtak egy újabb variánst


Egy busz utasai Bukarestben, Romániában 2021. december 28-án
Egy busz utasai Bukarestben, Romániában 2021. december 28-án

A koronavírus új variánsát fedezték fel Franciaországban. A sajtóhírek szerint december 10-én azonosított, átmenetileg IHU néven említett variánst tizenkét fertőzött személyben mutatták ki. Az első regisztrált fertőzött egy olyan oltott felnőtt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza.

A tudósok szerint az IHU 46 mutációt tartalmaz, ami még ellenállóbbá teszi a vakcinákkal szemben. Más országokban nem észlelték, és nem jelölték meg az Egészségügyi Világszervezet által vizsgált változatnak.

Mit lehet tudni eddig az IHU-ról?

  • Jelenlétét először a marseille-i IHU Mediterranee Infection szakemberei észlelték.
  • Összefüggésbe hozták egy kameruni utazással. Az első regisztrált fertőzött ugyanis Kamerunban járt, és Franciaországba érkezése után három nappal jelentkeztek nála enyhe légzési problémák. Az omikront november 24-én szintén az afrikai kontinensen mutatták ki, azóta pedig ez a gyorsan terjedő mutáció vált dominánssá a világ legtöbb országában.
  • A francia kutatók szerint az IHU 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest, ez pedig erősebb elváltozás, mint amit az omikron mutat az eredeti vírushoz képest.

Az új vírusvariáns felfedezői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az IHU-fertőzöttként jelenleg számon tartott tizenkét beteg tünetei alapján korai következtetéseket levonni a mutáns jellemzőire nézve.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG