Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még mindig maradt a lelassult oltási tempó


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett Kreatív Karantén pályázat díjátadója a Somogy megyei Kéthelyen, 2021. június 22-én.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett Kreatív Karantén pályázat díjátadója a Somogy megyei Kéthelyen, 2021. június 22-én.

Elhunyt újabb 8 fertőzött, de csökkent a kórházi ápolásra szorulók száma. Ismét nagyjából tízezer főnek sikerült megszervezni az első oltását, több százezer regisztrált pedig hiába várja még ezt az állam szerint.

A járványban elhunyt újabb nyolc beteg, adta hírül az állami tájékoztatás. A járványnak velük együtt már 29 971 halálos áldozata van az országban. Külön változás volt, hogy az állami tájékoztatás a héten elhagyta, hogy kizárólag "idős és krónikus beteg" áldozatokról beszéljen, sima "betegekké" változtak az elhunytak.

Csökkent a kórházi ápolásra szorulók száma, 241 koronavírusos beteget ápolnak jelenleg kórházban. Közülük 32 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgépre szorul.

Félmillió áldozat: 500 rózsával emlékeztek Brazíliában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:04 0:00

Az előző napokhoz hasonlóan ismét durván tízezer ember első oltását sikerült megszervezni. Így kicsit kevesebb mint 5 millió 432 ezer kapott eddig legalább egy oltást Magyarországon. Az állami adatok alapján durván 350-400 ezer regisztrált magyar pedig továbbra is várhatja, hogy valahol sorra kerüljön.

A delta-variáns tovább mutálódott változatai veszélyesebbek lehetnek

A múlt héten az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának igazgatója, Rochelle Walensky azt mondta, hogy ha a delta-variáns tovább terjed, akkor tovább mutálódhat, ami aggodalomra ad okot, mert akár ki is kerülheti a meglévő oltásokat.

„Amikor ezek a vírusok mutálódnak, a vírus előnyére szolgál. Ebben az esetben ez az előny az, hogy ez a variáns fertőzőbb” – mondta Walensky az ABC Newsnak.

„Valójában ezt próbáljuk aktívan megakadályozni, ezért bátorítjuk az embereket az oltásra (…) Azt mondom, hogy a hiperfertőzés szempontjából bármennyire is aggasztó a delta-variáns, oltóanyagaink működnek. Jelenleg működnek, de két adagra van szükség a teljes átoltottsághoz és ahhoz, hogy az oltás hatékony legyen” – hangsúlyozta Walensky.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG